Izvor: RTS, 11.Feb.2024, 22:29

Петковић: Срби не желе Куртијеву пропаганду, већ плате и пензије које су мукотрпно зарадили

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, поводом видео-обраћања премијера привремених приштинских институција, изјавио је да Аљбин Курти покушава да сакрије чињеницу да се сада Срби присиљавају да отварају рачуне у приштинским банкама, јер је то начин да се >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << укине платни промет у динарима, на шта Приштина нема право.
Срби на Косову и Метохији неће никакву шарену лажу и пропаганду Аљбина Куртија, већ желе своје плате и пензије које су мукотрпно зарадили, а које им власт у Приштини отима покушавајући да укине српски динар, саопштио је Петар Петковић.

"Док Курти Србима укида платни промет и социјална давања, док им затвара амбуланте и општине, док их његова власт пребија и упуцава, Куртијева трагикомична видео-обраћања неће никога натерати да му поверују, нити да му се повинују. Тај филм Курти неће гледати!", поручио је директор Канцеларије за КиМ.
Додаје да је Курти у својој уобичајеној безочној тиради лажи и дезинформација данас отишао најдаље оптужујући специјализовану британску компанију “Хендерсон” да шверцује српску валуту.
"Да будем сасвим прецизан, 'Хендерсон' годинама, према стриктним процедурама, превози динаре на Косову и Метохији, а у покрајини је ангажован као подршка мисији Уједињених нација још 2000. године", навео је Петковић.
Никакве џакове с парама, како је истакао Петковић, Београд не превози на КиМ, већ врши легалан транспорт новца преко Народне банке Србије, својим грађанима за социјална давања, за плате и пензије, за лечење и школовање.
"Поменути новац Срби примају преко својих рачуна које имају у банци Поштанска штедионица, тако да је апсолутна лаж када Курти каже да Срби немају текуће рачуне", каже директор Канцеларије за КиМ.
Додао је и да оно што Курти покушава да сакрије јесте чињеница да се сада Срби присиљавају да отварају рачуне у приштинским банкама, јер је то начин да се укине платни промет у динарима, на шта Приштина нема право.
"Крајњи циљ свега што Курти сада чини је да економским исцрпљивањем и неизвесношћу натера Србе са КиМ на одлазак, како би до краја спровео политику етничког чишћења, што Београд никада неће дозволити, као што никада нећемо оставити свој народ на цедилу, нити допустити да српски народ остане без својих примања. Исто тако ни Срби са Косова и Метохије неће дозволити да им Курти наметне свој јарам, јер су издржали велика искушења, па ће издржати и овај зулум", рекао је Петковић.
Курти је раније вечерас у видео обраћању на српском језику, поред осталог, изнео тврдњу да српски динар на КиМ није забрањен и да уредба Централне банке Косова не спречава Србију да финансијски помаже српску заједницу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.