Izvor: RTS, 11.Feb.2024, 21:35

Протест у Косовској Митровици сутра у подне – Срби желе да се чује њихов глас и укажу на обесправљен положај

Срби са Косова и Метохије одржаће у понедељак у Косовској Митровици велики протестни општенародни скуп, јер желе да скрену пажњу на обесправљен положај - нарушен наметнутим одлукама привремених власти у Приштини, међу којима је последња забрана употребе динара. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Распоређивање припадника специјалних јединица, искључиво албанске националности у срединама насељених већинским српским становништвом, хапшење Срба након вишедневних протеста и барикада, брутални упади полиције, затварање и одузимање просторија и објеката српских институција, укидање платног промета и забрана допремања динара - ники су од разлога због којих Срби на протесту желе да да се чује и њихов глас.
"Највише погађа оне пензионере који своје пензије примају на руке, које им доноси поштар. То су углавном старије особе, са неким недостацима, да једноставно не могу сами да подигну пензију. Замислите да један такав пензионер и једна таква особа са болестима мора да оде до Куршумлије да подигне своју пензију", рекао је Веско Стојковић, председник Савеза пензионера КиМ.
Поред пензионера на удару су просветни и здравствени радници, запослени и све институције Републике Србије које делују на КиМ, школе и болнице.
И пре забране динара, централне власти у Приштини су блокирале пласман готових производа из фабрика у централној Србији. Месецима нема прехрамбених производа, нема новина, нема довољно лекова.
Последњих дана полиција претреса и затвара просторије Привремених органа Владе Србије у метохијским селима, где је Срба мало и немају никакву заштиту.
Арогантно понашање власти у Приштини Протест у Косовској Митровици је, кажу организатори, прилика да се укаже на арогантно понашање власти у Приштини.
"Треба упутити поруку светској јавности да нема опстанка и останка Срба на КиМ ако се то спроведе до краја. Опстанак везујем за политичку опцију, али останак је везан за примања, за економију и основне животне услове да се остане", каже Веско Стојковић.
Протест у Косовској Митровици подржала је и Српска листа, уз позив Србима да је од изузетног значаја да својим присуством у великом броју покажу властима у Приштини да се противе "антисрпским одлукама и да желе да у миру остану да живе на својим вековним огњиштима”.
Епархија рашко-призренска је саопштила да су Срби за власти у Приштини били и остали грађани другог реда. Упутила је апел својим верницима на Косову и Метохији да у овим тренуцима покажу достојанство, храброст, снагу, народно јединство и трпљење.
"У овој ситуацији не смемо да будемо малодушни. Не смемо да допустимо да будемо застрашени, јер свако насиље долази из страха и несигурности, сваки страх и брига из недостатка вере у Бога. Арогантно понашање власти у Приштини израз је пре свега кукавичлука и слепе мржње, јер лако је спроводити терор над онима који нису заштићени и који на Косову и Метохији живе као живи таоци. Стога не смемо да попустимо пред уценама, већ да се за своја права боримо мирно, достојанствено, остајући пре свега одани Богу и привржени овом чудесном простору, где вековима живимо и опстајемо", наводи Епархија.
Протест Срба у северном делу Косовске Митровице заказан је за подне.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.