Izvor: RTS, 11.Feb.2024, 11:23

Дан научница – незаменљива улога жена у унапређењу науке, потребни једнаки услови

Председница Координационог тела за родну равноправност и министарка културе Маја Гојковић саопштила је да Србија препознаје незаменљиву улогу коју жене имају у унапређењу научних сазнања, подстицању иновација и покретању напретка у нашем друштву. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Маја Гојковић, поводом Међународног дана жена и девојака у науци, истакла је да је ово  дан који не само да признаје невероватан допринос жена у области науке, већ служи и као инспирација за нове генерације младих девојака које теже да разбију баријере и предрасуде у домену науке.

"Важно је да учинимо све да омогућимо једнаке услове и за жене у науци, као и да допринесемо да буду видљиве и добију признања која заслужују", поручила је Гојковић.
Гојковић је указала да данас славимо и  остигнућа жена широм света и одајемо почаст изузетним доприносима наших научниица које су оставиле неизбрисив траг у науци и академској заједници.
"Важно је да поново потврдимо нашу посвећеност креирању друштва у коме девојчице и жене у Србији могу да остваре своје снове у науци без предрасуда. Неопходно је да негујемо њихове таленте и пружимо им ресурсе и подршку који су им потребни да напредују у науци", нагласила је Гојковић.
"Жене да не одустају од циљева" Гојковић је истакла да ће Србија наставити да инвестира у образовне програме, менторске иницијативе и могућности за развој каријере који подстичу радозналост, негују таленат и промовишу различитост у науци, саопштило је Координационо тело Владе Србије за родну равноправност. 
"Наука је универзални језик који нема граница и не познаје пол. Желим кроз овај дан да истакнемо важност подршке и подстицања девојчица да се упусте у свет науке и технологије. Моја порука девојкама и младим женама је да не одустају од својих циљева и да их не обесхрабре стереотипне поруке о постојању мушких и женских занимања", поручила је министарка.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.