Izvor: RTS, 11.Feb.2024, 09:02

Трамп: Русија треба да нападне све чланице НАТО-а које не плаћају чланарину

Кандидат за председничку номинацију Републинканске странке на предстојећим изборима у САД Доналд Трамп каже да би "охрабрио" Русију да нападне сваку чланицу НАТО-а која не плаћа своје обавезе.
Доналд Трамп је на скупу за председничку номинацију >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Јужној Каролини рекао да је једном поручио лидеру велике земље чланице НАТО-а да неће штитити земљу чланицу Алијансе која касни са уплатама ако је Русија нападне, и да би охрабрио Москву да "ради шта год жели".
Чланице НАТО-а се имају обавезу да бране сваку земљу Алијнасе која буде нападнута. Бела кућа је Трампове коментаре назвала "ужасавајућим и недоличним“.
Говорећи током митинга у Јужној Каролини у суботу, Трамп је рекао да је коментар у вези са Русијом изнео током састанка лидера земаља НАТО-а.
Навео је је да је лидер "велике земље" представио хипотетичку ситуацију у којој не испуњава своје финансијске обавезе у оквиру НАТО-а и да је био на удару Москве.
Трамп је рекао да је тај лидер питао да ли ће САД притећи у помоћ његовој земљи у том сценарију, што га је навело да га "укори".
"Рекао сам му: 'Ниси платио? Ти си деликвент?'. 'Не, не бих те штитио, у ствари бих их охрабривао да раде шта хоће. Мораш да платиш'".
Портпарол Беле куће рекао је да бивши председник "охрабрује инвазије убилачких режима на наше најближе савезнике" и оценио је да су коментари "ужасавајући и недолични".
Нагласио је да та изјава "угрожава америчку националну безбедност и економију као и глобалну стабилност".
Трамп, фаворит да се поново на путу да обезбеди председничку номинацију у оквиру Републиканске странке на овогодишњим председничким изборима у САД, дуго је критиковао НАТО и оно што види као превелико финансијско оптерећење за САД, да гарантује одбрану осталих 30 земаља чланица.
Русија је напала Украјину 2022. године, након што је Трамп напустио функцију. Од тада се жалио на количину америчког новца послатог Украјини, која није чланица НАТО-а.
САД су Украјини пружиле већу финансијску подршку од било које друге земље - укупно више од 44 милијарде долара од почетка рата, фебруара 2022. године, према подацима Беле куће из децембра.
Међутим, републиканци у Конгресу су од почетка године блокирају сва нова финансирања, захтевајући оштре мере за ограничавање миграције у САД на њеној јужној граници, одбијајући измењени закон када је представљен раније ове недеље.
Трамп је поздравио тај чин, рекавши да су предлози председника Џозефа Бајдена били "катастрофални".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.