Izvor: RTS, 10.Feb.2024, 06:40

Израел употребио оружје са вештачком интелигенцијом; Градоначелник Рафе: Војна акција на град довешће до масакра

Рат Израела и Хамаса – 127. дан. Интензивне борбе између израелских трупа и Хамасових оперативаца настављају се у јужном, централном и северном делу Појаса Газе. Најмање 28 цивила је погинуло, а десетине су повређене у ноћном нападу израелске војске на стамбене објекте >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Рафи, јављају палестински медији, док градоначелник Ахмед ел Суфи, упозорава да ће "свака војна акција ИДФ-а у граду са више од 1,4 милиона Палестинаца довести до масакра и крвопролића". Званичник Хамаса каже да су разговори о примирју који су одржани у Египту били "позитивни и добри", те да се чека одговор Израела. Нови ваздушни удари ИДФ-а на Дамаск, погођена је стамбена зграда, саопштила је сиријска војска, наводећи да је то био други ракетни напад за мање од 24 сата.
Наставља се сукоб Израела и Хамаса. Министарство здравља у Гази је саопштило да су током јучерашњих интензивних напада израелске војске погинула најмање 22 цивила, док је рањено на десетине Палестинаца широм Појаса Газе.
Током удара на град Газу погинуло је девет цивила, а повређено 11 особа, док је порушено неколико стамбених зграда. У Кан Јунису, убијено је најмање 11 Палестинаца, док су две особе погинуле у избегличком кампу у граду Абасан, недалеко од Кан Јуниса. 
Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је саопштио да је званичницима војске наредио припрему планова за евакуацију палестинског цивилног становништва са југа Појаса Газе, укључујући и град Рафу, где је смештено око 700.000 избеглица. 
Уједињене нације изразиле су забринутост због Нетанјахуове најаве о инвазији на Рафу, а портпарол организације Стефан Дижарик навео је да цивили на југу енклаве морају да буду заштићени од војне операције, и да УН не подржавају присилно расељавање. Реаговале су и САД, и упозориле Израел да би извођење војне офанзиве без одговарајућег планирања била "катастрофа" за јужни део Газе. 
Док трају борбе у Појасу Газе, тим УН истражује убиства тројица Палестинаца у једној болници на Западној обали. Група експерата УН наводи да постоји могућност да су израелски војници, прерушени у лекаре, извршили ратни злочин.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.