Izvor: RTS, 09.Feb.2024, 14:23

Министарство: Договорено да Музеј аутомобила постане засебан музеј у оквиру Музеја науке и технике

Министарство културе саопштило је да је договорено да Музеј аутомобила постане засебан музеј у оквиру Музеја науке и технике, као матичног музеја за очување научнотехничких културних добара. У циљу реализације овог договора, следеће седмице Министарство културе, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Музеј аутомобила и Музеј науке и технике потписаће споразум.
Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић одржала је састанак са директором Музеја аутомобила Београд Богданом Петковићем и наследницима, као и директором Музеја науке и технике Зораном Левићем.

На састанку је договорено да Музеј аутомобила постане засебан музеј у оквиру Музеја науке и технике, као матичног музеја за очување научнотехничких културних добара. У циљу реализације овог договора, следеће седмице Министарство културе, Музеј аутомобила и Музеј науке и технике потписаће споразум.
Министарство културе је на себе преузело обавезу да финансира делатност Музеја аутомобила, а министар културе и директори Музеја аутомобила и Музеја науке и технике у блиској сарадњи радиће на изналаску најбољег решења за обједињени смештај збирке Братислава Петковића, као и остале музејске грађе, чији попис је у току.
Како је жеља директора Музеја и чланова породице Петковић да Музеј буде у надлежности Републике Србије, Министарство културе предложиће Влади Републике Србије након потписивања уговора такву одлуку.
Министарство културе са два музеја улаже напоре у циљу проналажења решења за трајни излагачки простор за очување и излагање очима јавности ове вредне и значајне збирке.
Музеј науке и технике, након достављеног пописа, издаће и решење о утврђивању збирке за културно добро.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.