Izvor: RTS, 09.Feb.2024, 12:39

Конституисан парламент Војводине, верификовани сви мандати

Скупштина Војводине потврдила је на данашњој седници мандате свих 120 посланика, чиме је конституисан нови сазив покрајинског парламента.
Конститутивном седницом Скупштине Војводине председавао је најстарији посланик Мирослав Шпановић.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << /> Скупштина је потврдила мандате свих 120 посланика, чиме је нови сазив покрајинског парламента конституисан. За потврду су гласала 83 посланика.
Представници коалиције "Србија против насиља" нису били у сали, док су представници коалиције НАДА били присутни у сали, али нису гласали.
Заклетва није положена, још нису изабрани ни председник, ни потпредседник Скупштине, нису образована ни радна тела. Све то се очекује у наставку седнице, који треба да буде заказан.
Из Српске напредне странке су се осврнули на то што посланици дела опозиције нису били присутни, а из Савеза војвођанских Мађара су потврдили да очекују место председника Скупштине Војводине и у новом сазиву.
"Жалимо што се људи који су освојили велики број мандата, односно 30 мандата у Скупштини, нису одазвали нити разговору везаном за консултације представника листа које су прешла цензус, нису учествовали данас у раду, али наравно то ни на који начин не може да омета нити ће утицати на рад овако битног тела у нашој држави", рекао је Дамир Зобеница са листе "Војводина не сме да стане".
"Ми смо става из Савеза војвођанских Мађара да коалициона сарадња на републичком и на покрајинском нивоу треба да се сагледа као целовита слика. Очекујемо наставак сарадње и то би значило да постоји вероватноћа да ће место председника Скупштине бити понуђено нашој странци", истакао је Балинт Јухас из СВМ-а.
Са друге стране, представници коалиције НАДА и "Србије против насиља" кажу да су избори нелегитимни, да не признају резултате избора и понављају да неће учествовати у избору ни председника ни потпредседника Скупштине.
"Ми желимо овим нашим наступом овде да дамо сигнал до ког нивоа су ови избори који су иза нас оставили једну мрљу не само на демократију Републике Србије, него уопште на интегритет бирачког права и бирачког процеса, односно на суверену вољу грађана који гласају. Немамо чега да се стидимо, 215.000 људи је гласало у Аутономној покрајини Војводини за нашу коалицију. Ми смо спремни да њихову бирачку вољу бранимо", рекао је Михајло Бркић из коалиције "Србија против насиља".
Бранислав Ристивојевић са листе НАДА поручио је да не мора да значи да оно што је резултат избора, јесте оно што је стварно било.
"Ви добро знате поступак пред Уставним судом, где се оспорава изборни резултат. Сачекајмо да видимо шта ће Уставни суд да каже. Ја не сумњам у његов интегритет и верујем да ће његов одговор бити управо онакав, како смо у јавности указивали. То значи да ових седам мандата, које смо добили поверење од народа овде и поверење да вршимо овде ту одговорну дужност покрајинских посланика, јесте минимум. Ја верујем када Уставни суд заврши свој посао, да ће се испоставити да смо ми уствари требали добити више мандата", сматра Ристивојевић.
Покрајинска изборна комисија је на седници 15. јануара донела укупан извештај о резултатима избора за посланике.
Листа "Војводина не сме да стане" освојила 66 мандата, "Србија против насиља" 30, Савез војвођанских Мађара девет мандата, док су СПС и НАДА освојиле по седам мандата. Један мандат освојила је Руска странка.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.