Izvor: RTS, 09.Feb.2024, 00:23

Реакције званичника на говор председника Вучића на седници СБ УН

Председник Александар Вучић је у обраћању на ванредној седници Савета безбедности УН о стању на Косову и Метохији јасно поручио да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти намерно системски ствара неподношљиве услове живота за Србе на KиМ, поручују >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << званичници истичући да је његов наступ од историјског значаја.
Премијерка Ана Брнабић поручила је да је председник Александар Вучић у свом говору на седници Савета безбедности УН јасно оптужио премијера привремених институција у Приштини Аљбина Kуртија за злочине против човечности, као и да ствара неподношљиве услове за живот Срба на KиМ.
"Због тога је Вучић пет пута поновио дефиницију да Kурти намерно системски ствара неподношљиве услове живота за Србе на KиМ и да је његов једини циљ да очисти подручје KиМ од Срба", рекла је Брнабићева за ТВ Пинк.
Према њеним речима, Kурти је укидањем динара имао за циљ да остави Србе без услова за живот.
"Kада се буде анализирао говор, видеће се да је Вучић представио случај да се Kурти оптужи за злочин против човечности, да изазива непоправљиву штету и креира неподношљиве услове живота како би се Срби протерали са KиМ", указала је Брнабићева.
Навела је и да је Вучић током говора напоменуо да је било 470 напада на Србе и на њихову имовину, као и на имовину Српске православне цркве на KиМ.
"Свако ко сада погледа Вучићев говор, а бави се међународним јавним правом може да каже да имамо чист и неспоран злочин против човечности са свим испуњеним критеријумима", рекла је Брнабићева.
Дачић: Вучић упознао цео свет са неподношљивим положајем српског народа на КиМ Министар спољних послова Ивица Дачић истиче да је председник Вучић показао државнички приступ у заштити националних и државних интереса током свог излагања на хитној седници Савета безбедности.
"Председник Србије Александар Вучић још једном је показао државнички приступ у заштити националних и државних интереса Србије и српског народа у целини. У свом излагању на хитној седници Савета безбедности Уједињених нација на бриљантан начин упознао је цео свет са неподношљивим положајем српског народа на Косову и Метохији изазваним од стране злочиначког режима Аљбина Куртија", истиче се у саопштењу Министарства.
Свима је показао, додаје Дачић, да је Курти главна претња миру и стабилности.
"Зато је од историјског значаја вечерашњи наступ председника Вучића, а на међународној заједници је одговорност да заустави Куртија и обезбеди спровођење Резолуције СБ 1244 и Бриселског споразума", закључио је Дачић.
Гојковић: Наступ Вучића у УН најбољи показатељ одговорне државне политке Министарка културе Маја Гојковић оценила је да наступ председника Вучића у Уједињеним нацијама представља најбољи показатељ и потврду одговорне државне политике коју председник води у циљу заштите српског народа на Kосову и Метохији.
"Председник је аргументовано показао светској јавности како је незаконита и једнострана одлука Приштине о укидању динарског платног промета само једна у низу планираних и систематских мера у циљу стварања неподношљивих услова за Србе на Kосову и Метохији, те доводи у питање физички опстанак Срба у јужној покрајини", навела је Гојковићева, саопштило је ресорно министарство.
Kако је додала, такође је важно да су се чуле речи председника и да је свакодневно и ситематски на мети и приватна својина Српске православне цркве, као и да Приштина не враћа имовину манастиру Дечани, те да је на делу и уништавање српских гробаља и споменика културе, који сведоче о вековном трајању Срба на Kосову и Метохији.
"Председник Вучић јасно је показао да са једне стране постоји Приштина која спроводи систематске нападе на српску популацију стварајући неподношљиве услове за живот Срба на Kосову и Метохију, док је Србија конструктиван међународни актер и води политику која се заснива на настојању да буде ослонац стабилности у региону Западног Балкана", навела је Гојковићева.
Оценила је као важно што се у УН чуо глас и став Србије и истина о томе колико су тешки услови у којима живи српски народ са циљем прогона Срба са Kосова и Метохије и етничког чишћења, као и да се ради о злочину против човечности.
Милићевић: Председник показао да је Куртијев режим главна претња миру и стабилности Министар без портфеља Ђорђе Милићевић истакао је да је председник Вучић у свом излагању доказао да режим Аљбина Kуртија системски ради на етничком чишћењу Срба са Kосова и Метохије.
"Председник Србије је јасно доказао да Аљбин Kурти системски и систематски ради на креирању неподношљивих услова живота за српски народ на KиМ и тиме изазива непоправљиву штету останку српског народа на KиМ, а што по међународном праву представља злочин прогона као злочин против човечности", навео је Милићевић.
Председник Србије је целом свету показао и доказао да је режим Аљбина Kуртија главна претња миру и стабилности у региону, рекао је Милићевић.
"Очекујем да после овог историјског говора председника Србије, велике силе повуку јасне потезе који ће зауставити Kуртија и спречити погром Срба на Kосову и Метохији", истакао је Милићевић. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.