Izvor: RTS, 08.Feb.2024, 21:35

Истрага о државном удару у Бразилу – Болсонаро предао пасош полицији

Бившем бразилском председнику Жаиру Болсонару полиција је наложила да преда пасош због истраге о наводном покушају државног удара 2022. године, када је Болсонарo изгубио трку за реизбор. Издати су налози за претрес имовине најближих сарадника Болсонара – бившег >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << потпредседника и министара. Полиција је навела да су осумњичени ширили тврдње о изборној превари "чак и пре него што су избори одржани". Болсонаро негира оптужбе.
Бразилска полиција запленила је пасош бившег председника Жаира Болсонара, а имовина бројних сарадника бившег бразилског режима је претресена, укључујући и Болсонаровог сина Карлоса.
Истрагa о наводном покушају државног удара води се због упада Болсонаровох присталица у највише институције Бразила 2022. године када је победио Болсонаров противник Да Силва.
Бивши председник Бразила предао пасош властима Пасош бишег председника предат је властима Бразила, саопштио је портпарол породице Болсонаро, Фабио Вајнгартен.  
Претходно је Жаиру Болсонару дат рок од 24 сата да преда пасош бразилској полицији.
Операција полиције одражава затезање мреже око Болсонара, његове породице и неких од најмоћнијих савезника "за акције пре и после његовог неуспешног покушаја реизбора", пише Ројтерс.
Извор из федералне полиције Бразила, који је директно укључен у операцију, наводи да заплењени пасоши могу указивати на могућност будућих хапшења.
Болсонаро позивао на државни удар Према одлуци судије Врховног суда правде Александра де Мораеса – Болсонаро је новембра 2022. добио нацрт декрета за поништавање изборних резултата и издавање налога за хапшење Мораеса, његових колега из Врховног суда Гилмара Мендеса и лидера Сената Родрига Пачека.
На Болсонаров захтев, нацрт декрета је измењен, али је остало хапшење Мораеса и услов за нове изборе, наводи се у судском налогу, који се ослања на полицијску истрагу.
Након што је изменио декрет, Болсонаро је наводно позвао војне команданте и извршио притисак да подрже пуч.
Болсонаро је већ проглашен политички неподобним до 2030. због ширења изборних лажи и суочава се са неколико других кривичних истрага које би га могле одвести у затвор.
Бивши председник негира да је починио кривична дела и истраге назива политички мотивисаним.
Притисак на Болсонара, његову породицу и блиске сараднике Федерална полиција није навела мете операције, али је саопштила да се сумњичи за учешће у "злочиначкој организацији која је деловала у покушају државног удара" са циљем да "задржи тадашњег председника Републике на власти".
Полиција је навела да су мете операције формирале групу 2022. која је ширила тврдње о изборној превари "чак и пре него што су избори одржани" како би "легитимизирали војну интервенцију".
Присталице Болсонара упале су у Конгрес, Председничку палату и Врховни суд и демолирали их након што је објављено да је у другом кругу председничких избора прошле године победио Да Силва, што Болсонаро никада није признао.
Председник Луиз Инасио Лула да Силва рекао је да покушај пуча мора да буде истражен како се то више не би поновило.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.