Izvor: RTS, 08.Feb.2024, 09:09

Пакистан данас гласа – хиљаде војника на бирачким местима због бомбашких напада уочи избора

Десетине милиона Пакистанаца излази на биралишта где ће гласати за нову владу, готово две године откако је претходни премијер Имран Кан сишао с власти.
Пакистан је неколико минута уочи почетка гласања суспендовао мобилне услуге, као и услуге >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << позива и преноса података, иако се чини да вај-фај мреже и даље раде, јавља Би-Би-Си.

Портпарол пакистанског министарства унутрашњих послова рекао је да је та мера оправдана из безбедносних разлога, наводећи недавне терористичке инциденте у земљи, укључујући и напад у Белуџистану у коме је страдало најмање 28 особа.
"Током изборног дана, да би се осигурала пуна безбедност, биће затворени и гранични прелази са Авганистаном и Ираном", рекао је портпарол пакистанског министарства спољних послова.
Додатно, на бирачким местима широм земље распоређено је на десетине хиљада војних и паравојних војника, а званичници верују да би нових напада могло бити и током данашњег дана.
Регистровано 128 милиона људи Изборна комисија Пакистана половину од 90.675 бирачких места категорисала је као "осетљива", што значи да постоји ризик од насиља, или "најосетљивија", што указује на већи ризик.
Строга правила извештавања о изборима, који укључују оно што се може рећи о кандидатима, кампањи и испитивањима јавног мњења, остају на снази до краја процеса гласања, а резултати морају да буду објављени у року од две недеље.
Чак 128 милиона људи је регистровано за гласање, од којих је скоро половина млађа од 35 година. 
Бираће између више од 5.000 кандидата, од којих је само 313 жена.
Пакистанска муслиманска лига и Пакистанска народна партија сматране су двема главним партијама које излазе на гласање, али још није јасно да ли било која странка може да освоји већину, за шта је потребно 169 од 336 места у парламенту.
Шта је са Каном Гласање за кандидате из партије бившег пакистанског премијера Имрана Кана, ПТИ, додатно је отежано, пошто јој је забрањено да користи симбол палице за крикет, у земљи у којој изборни симболи играју кључну улогу услед чињенице да више од 40 одсто њених грађана не може да чита.
ПТИ наводи да су коришћене и друге тактике да би се спречило да њихови кандидати освоје места, укључујући затварање и забрану одржавања скупова.
Кан се налази на служењу најмање 14 година затворске казне, а прошле недеље је осуђен у три одвојена случаја у периоду од пет дана, због чега није могао да се нађе на гласачким листићима. 
"И даље суочава са око 170 оптужби у различитим случајевима", кажу његови адвокати. 
Лидеру Пакистанске муслиманске лиге и бившем пакистанском премијеру који се недавно у земљу вратио из самонаметнутог егзила, Навазу Шарифу, који је у време последњих избора отпочео служење казне за корупцију, дозвољено је да се кандидује за рекордни четврти мандат.
Шарифу је, наиме, крајем прошле године избрисана претходно донета доживотна забрана обављања функције, заједно са кривичним досијеом.
Пакистан се бори са растућом инфлацијом и све тежом економском ситуацијом, која је додатно погоршана после поплава које су погодиле Пакистан 2022. године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.