Izvor: RTS, 07.Feb.2024, 09:17

Дачић: Према информацијама које имам седница СБ УН ће бити отворена за јавност, представљаће нас председник Вучић

Министар спољних послова Ивица Дачић каже за РТС да према информацијама које има незванично може да каже да ће седница Савета безбедности УН о стању на Косову и Метохији бити отворена за јавност. Истакао је да ће нас представљати председник Александар Вучић. У >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ова два дана били смо сведоци жестоких закулисних игара и притисака унутар Савета безбедности да председавајућа Гвајана закаже затворену седницу, поручује Дачић.
Ванредна седница Савета безбедности УН о стању на Косову и Метохији, на захтев Србије, биће одржана у четвртак у 21 час по нашем времену. Србија је у понедељак предала захтев Мисији Гвајане за сазивање ванредне седнице СБ УН због ситуације на Косову и Метохији.
Министар Дачић наводи да су постојали велики притисци да седница буде затворена за јавност.
"Што се тиче саме процедуре, ми смо били сведоци у ова два дана жестоких закулусних игара и притисака унутар Савета безбедности да председавајућа Гвајана закаже затворену седницу", додаје Дачић.
"Западне земље и земље које долазе из ЕУ су става да треба да буде затворена седница из само њима знаних разлога. Односно ми сматрамо из разлога да не би целокупна светска јавност чула шта се дешава на простору КиМ и како би и даље могле да се пласирају лажи на међународном медијском простору", истиче Дачић.
Поручује да је за нас ово била веома тешка борба.
Објаснио је да седнице могу бити затворене и отворене за јавност, као и да су и једне и друге званичне, а постоје и тзв. приватне седнице. "Са затворене седнице се ништа не објављује, а након приватне може се објавити саопштење", додао је Дачић.
Указао је да су захтев за затвореном седницом правдали чињеницом да се то и раније дешавало.
"Тачно је да се то дешавало, али од 2012. године до данас никад нисмо пристајали на затворене седнице, јер немамо разлога за тако нешто", додао је Дачић.
Навео је да су се кабинет председника и министарство максимално трудили да кроз дипломатске контакте остваре утицај да уколико дође до гласања имамо одређени број гласова.
Нагласио је да председавајућа Гвајана одлучивала о томе да ли је седница отворена и затворена за јавност, али да је могло да дође и до гласања.
"У старту је било разговора и више земаља је тражило да седница буде затворена. Ми смо разговарали са оним земљама које нису признале Косово, али кључни догађај се десио после разговора који сам имао са министром спољних послова Гвајане, још то званично није објављено, али он ми је послао поруку да је он дао инструкцију да ће Гвајана својом одлуком председавајуће без гласања заказати седницу за четвртак и то у отвореном формату", поручује Дачић.
Истакао је да ће нас представљати председник Александар Вучић.
"Мислим да је веома битно да његов говор буде видљив и да сви ти разлози и аргументи због чега смо тражили хитну седницу Савета безбедности да то сви виде и знају, да не мисле да је овде реч о сталном покушају да ми компликујемо ситуацију, напротив. Ми се жалимо на кршење Резолуције 1244, на све оно што се дешава српском народу, на терор којем је изложен и најновија дешавања и покушај укидања динара", рекао је шеф српске дипломатије.
Указао је да је постојала опасност да седница буде затворена за јавност да је дошло до гласања о томе.
"Желео бих званично да се захвалим у име Републике Србије министру спољних пословима Гвајане који је донео једну храбру одлуку, јер посетићу, то је одлука председавајућег“, додао је Дачић.
"Међународна заједница моли Куртија да формира ЗСО, свете докле смо дошли" Дачић истиче да је одлука Приштине о укидању динара једна у низу одлука.
“И управо у тој аргументацији која је припремљена, јер ово је била једна организована припрема од стране преговарачког тима који води председник Вучић и нашег координационог центра за Косово и Метохију који води Петар Петковић, где постоји читава та аргументација шта се све уствари дешавало, шта се крши, које се резолуције крше, шта се дешава, какав се терор спроводи, шта је крајњи циљ. Крајњи циљ јесте протеривање Срба са Косова и Метохије, односно стварање атмосфере где ће они сами да процене да је више немогуће да опстану на КиМ“, рекао је Дачић.
На питање да ли је став западних држава оштрији према Приштини након те најновије одлуке, Дачић сматра да можда нашем уху више пријају ти тонови, али да ли су они оштрији или не зависи од тога да ли неко то стварно озбиљно мисли или прича, како каже, ради реда.
“Ако ви после 11 година кажете Приштини да их позивате да хитно формирају Заједницу српских општина, па то је зафрканција. Па то треба да их буде срамота. Да буде срамота међународну заједницу и оне који су потписали то заједно са нама, јер ми то никада не бисмо потписали да није гарант била Европска унија. Замислите ви један Вашингтон, Брисел, Париз, Лондон који ће да моли Куртија да формира Заједницу српских општина. Еј, свете, докле смо ми дошли? Или стварно неко мисли да смо ми глупи“, поручује Дачић.
Борба на три фронта Наглашава да имамо борбу на три фронта – једно је питање Савета безбедности и КиМ, други фронт је питање Европске уније, односно ситуација око покушаја тзв. пуне имплементација Охридског споразума, па чак и оних делова које председник није прихватио, да се убаци у преговарачки оквир 35.
“Пет земаља непризнавача је практично тај неки први предлог, односно нацрт, ставило на чекање да размотри одговоре на ту ситуацију, уважавајући наше примедбе да ми не можемо да прихватимо имплементацију нечега око чега се нисмо сагласили, односно око чега је својом усменом изреком председник Вучић јасно рекао да је то за нас неприхватљиво“, рекао је Дачић.
Указао је да ће се даље наставити та расправа.
“Постоје земље које то гурају по сваку цену, а председник је јасно рекао да то онда значи и веома озбиљно угрожавање наших европских интеграција, односно европског пута Србије“, додао је Дачић.
Трећа ствар је, наводи, Европски парламент и кулминација притисака која иде са свих страна, а који су пре свега, истиче, усмерени против интереса Србије.
“Овде није реч ни о каквим политичким правима и слободама, овде је реч о што жешћој критици, жељи да се што више критикује Србија, уз пласирање тих порука негде као са стране, а уствари то су главне поруке, а то значи ви морате да имплементирате споразум, значи малтене да признате Косово, морате да уведете санкције Русији и вероватно би онда све ове политичке примедбе биле прихватљиве“, навео је Дачић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.