Izvor: RTS, 05.Feb.2024, 17:27

Србија предала захтев за сазивање ванредне седнице СБ УН због ситуације на КиМ

Амбасадор Србије при Мисији УН Немања Стевановић предао је у 16 часова по српском времену, односно у 10 часова по источноамеричком времену захтев Републике Србије за сазивање ванредне седнице СБ УН због ситуације на Косову и Метохији. У захтеву се скреће пажња на >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << актуелну ситуацију на територији Косова и Метохије која је у оштрој супротности са Повељом УН и Резолуцијом СБ УН 1244 и истиче да таква ситуација захтева одржавање посебне седнице Савета безбедности.
Захтев је предат у Мисији Гвајане и то политичком саветнику у мисији ове државе, која је председавајућa Савету безбедности Уједињених нација.

У захтеву за одржавање седнице СБ УН наводи се да је на територији Косова и Метохије, која се – у складу са Повељом УН, другим правилима међународног права и Резолуцијом Савета безбедности УН (1244) – налази у саставу Републике Србије, а на којој је успостављена међународна управа Уједињених нација, у току кулминација дуготрајних и добро испланираних и систематских акција тзв. руководства косовских Албанаца, којом се Срби намерно подвргавају неподношљивим животним условима.
"Ради се о нелегалној одлуци Привремених институција самоуправе у Приштини о укидању промета српске валуте динара на простору Косова и Метохије, која представља континуитет мера бруталног физичког и институционалног насиља над Србима од стране Привремених институција самоуправе у Приштини, а чији је суштински циљ потпуно етничко чишћење и нестанак српске популације са тог простора – што је тренутно у току", наводи се у документу.
Разорност дуготрајних мера  Истиче се да разорност поменутих дуготрајних мера репресије тзв. руководства косовских Албанаца, у оквиру којих нелегално укидање српске валуте динар представља најсвеобухватнији поступак у намерном подвргавању Срба неподношљивим животним условима, упечатљиво илуструје податак да је више од 14 одсто Срба већ напустило простор Косова и Метохије само за протеклих годину дана.
Објашњава се да је тзв. руководство косовских Албанаца поменутом мером укидања промета српског динара у потпуности лишило Србе и друге припаднике неалбанских заједница њихових редовних месечних плата, пензија, социјалне помоћи и других личних примања.
У спровођењу те мере руководство косовских Албанаца је извршило насилне упаде и гашење српских институција, општина и амбуланти на подручју Горе, Пећи, Истока, Клине и Приштине, као и незакониту заплену новца који је био намењен исплати социјалне помоћи и пензија Србима у тим, махом повратничким, срединама наведених општина.

Такође је моментално и суштински онемогућило рад 922 приватна привредна субјекта у власништву Срба, али и свако функционисање свих друштвених, здравствених, образовних, културних и свих других институција које Србима пружају јавне услуге на том простору, пише у документу.
Акти масовног застрашивања српског становништва У документу се наводи да тзв. руководство косовских Албанаца, између осталог, врши акте масовног застрашивања српског становништва кроз:

1) онемогућавање слободе кретања Срба путем безразложних заустављања, понижавајућег поступања, пребијања, па чак и рањавања цивила на илегално успостављеним оружаним пунктовима и свим другим тачкама на читавом северу КиМ,
2) безразложно отварање ватре и готово стално присуство оклопних борбених возила у уобичајено мирним урбаним српским срединама,
3) нелегалну експропријацију земље у приватном власништву Срба, коју потом користе за изградњу нелегалних албанских полицијских база,
4) доношење одлука о одузимању зграда у власништву српских институција, које су власници тих објеката,
5) насилно отимање имовине Српске православне цркве и нарушавање специјалне заштитне зоне око објеката СПЦ, а српске православне цркве старе више векова присвајају и преименују у албанске,
6) преоравање и уништавање српских гробаља,
7) увођење осмомесечног илегалног ембарга на српску робу и заплене легалне робе у власништву српских трговаца", наводи се у захтеву.
Опширније о томе шта је Србија навела у захтеву за одржавање ванредне седнице СБ УН можете прочитати овде.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.