Izvor: RTS, 04.Feb.2024, 21:34

Ватрена стихија у Чилеу не јењава, расте број жртава

Број жртава шумских пожара који букте у Чилеу премашио је 100, а нестало је стотине људи, саопштио је председник Габријел Борић. Ватра је опустошила више од 40.000 хектара земље, уништила стотине домова и натерали хиљаде да побегну.
Ватра продире у >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << чилеанска брда огромном брзином, гутајући све пред собом и односећи десетине живота.
Климатске услове погоршао је "Ел Нињо", изазивајући промене у временским приликама широм света.
Више од 100 особа је погинуло у шумским пожарима који бесне у Чилеу.
"Знамо да ће та бројка расти, значајно ће порасти", рекао је председник Габријел Борић у говору нацији објављеном на његовим налозима на друштвеним мрежама.
Густи сиви дим прекрио је област Вина дел Мар у туристичком региону дуж централне обале Чилеа, приморавајући становнике да напусте своје домове.
Наређена је хитна евакуација становника у области Лимонарес због јаких експлозија у складишту гаса.
У обраћању нацији,  Борић је апеловао да се не оклева када пристигне наредба за евакуацију.
"Ватра напредује веома брзо, а временски услови које смо имали и јуче и данас учинили су гашење пожара много изазовнијим. Зато, ако добијете поруку да се евакуишете и видите или верујете да је пожар далеко, немојте оклевати. примили сте поруку, то је зато што то морате учинити. Желимо да спасимо животе и заштитимо вас", истакао је чилеански председник.
Власти су увеле полицијски час у 21.00 како би омогућили допремање хитних залиха у погођена подручја.
Ватра је опустошила више од 40.000 хектара земље, уништила стотине домова и натерали хиљаде да побегну.
Температуре које премашују 40 степени, јак ветар и ниска влажност поништавају напоре ватрогасаца.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.