Izvor: RTS, 24.Jan.2024, 19:50

Драгану Ђиласу и "Колегијуму РТС-а" из сенке

Колегијум РТС-а одговорио је поводом писма које је председник Странке слободе и правде Драган Ђилас упутио генералном директору РТС-а Драгану Бујошевићу, главном и одговорном уреднику Информативног програма Ненаду Љ. Стефановићу и уредницима Дневника. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Једино што је суштински тачно у Вашем отвореном писму руководству и уредницима РТС-а јесте да после избора нисмо имали ниједну дебатну емисију у којој би говорили представници власти и опозиције. У два наврата у дебатним емисијама о тој теми расправљали су аналитичари који имају прилично различита виђења избора.
У посебној магазинској емисији, која се такође бавила изборима, представник Ваше коалиције, Танасије Маринковић, шест пута је нашироко образлагао тезу о изборним нерегуларностима. Сматрали смо да је такав приступ много рационалнији од дебатне емисије у којој би половина учесника тврдила да смо имали "најбоље изборе у историји“, а друга половина да смо у децембру "имали највећу крађу откад је света и века“. То би личило на оно када ви станете испред неке зграде и покажате списак фантомских бирача који су ту, наводно, уписани као бирачи, иако ту не живе, а онда се појави један од тих фантома и каже да то није истина.
Списку онога што смо објавили или нисмо, а који вредно саставља Ваш колегијум из сенке, могло би се додати још много тога. Замислите да смо, на пример, у оној "шаљивој“ емисији коју помињете истог дана објавили вашу тврдњу да су вам инциденти испред Скупштине града подметнути преко убачене групе хулигана и навијача. А одмах затим изјаву Радомира Лазовића који је рекао: "То смо учинили ми, наши људи, јер смо незадовољни исходом избора и нерегуларностима.“
Или како би та емисија шаљиво изгледала да смо објавили одговор Здравка Поноша на питање зашто се још у изборној ноћи нисте жалили на регуларност избора: "Мислили смо да ће већа излазност испеглати све нерегуларности којих смо били унапред свесни, а када смо видели да није тако, одлучили смо да оспоримо изборе.“ Или како би та шаљива емисија била тужна да смо пре неколико месеци објавили изјаву (макар и истргнуту из контекста) једног од лидера ваше коалиције: "Време је да капитализујемо оно што се догодило у Рибникару.“
Ни Вама, ни многим Вашим саборцима није први пут да не гледате наш програм, или да га гледате селективно, али зато знате да ништа не ваља, знате да нешто кријемо, муљамо, лажирамо... Зашто отворено не кажете да би вам се, по ко зна који пут, свидело да мало уређујете РТС како би личио на политички пристрасне телевизије које су ваше, а које су патентирале нови новинарски жанр – извештавање са догађаја (протеста) уз активно учествовање? Пропраћено оним чувеним питањем док се шета: „Шта још то морамо да урадимо да срушимо овај режим?“ А после следи и аналитичко питање из студија: Шта нам је чинити? И неретко дође и аналитички одговор: "Морамо освојити РТС. Ништа без тога.“
Око РТС-а је, наравно, увек све бучно. Знамо да је било покушаја да се тихо уређују и неки угледни недељници. Не тако давно, Ваша блиска сарадница, незадовољна интервјуом који је дала, ауторизовала је текст (легитимно), избацила неколико питања и одговора (легитимно, али хм…) и онда сама себи написала неколико питања и неизговорених одговора (ужасно) и рекла: "То је то, може да се објави.“ И угледни недељник то прихвати с логиком – наши смо. Још један допринос новинарској теорији и, додуше, прећутана лекција о слободи медија.
Али узмимо да је тачна ваша тврдња да је РТС најгора телевизија и да је Дневник РТС-а најгори и најлажљивији откад ова кућа постоји. Шта нам је чинити? Једна је опција да се подигну "здраве снаге“ унутар куће да дигну свој глас против. Чак смо се трудили да око тога мало и помогнемо. У врхове Ваше коалиције је дошла, не тако давно, уредница са РТС-а. Изгарала је нападајући своју кућу на готово сваком скупу и позивала "поштене новинаре“ унутра да дигну глас и да се пробуде. И сада би да се врати на РТС. Њена странка није довољно ценила тај ударнички рад – нису је ставили на листу за ове изборе.
Помињање имена уредника који раде Дневник такође је својеврсно певање „песама будница“ намењено "поштеним радницима РТС-а“. Класичан притисак са цртањем мете, као из приручника "шта нам је чинити“. Једна од прозваних уредница је прошле суботе већ добила најстрашније претње с анонимне адресе, о чему је полиција обавештена. Та претња, наравно, нема везе са Вашим јавним писмом РТС-у. Али такво обележавање људи чији вам се рад не свиђа може да охрабри некога ко је спреман на насиље. И корак више.
Занимљиво је што је, истог дана кад и Ваше отворено писмо, ка РТС-у кренула још једна оптужба, и то из медија за који тврде да Вам је више него близак. Рекло би се чак, више него Ваш. Мета је водитељка наше куће Драгана Косјерина зато што је пре неколико дана водила скуп на којем су представљани развојни планови Србије до 2027. године ‒ скуп на којем је говорио председник Србије, премијерка и неколико министара. И ето греха. Десетак реченица које је изговорила Драгана Косјерина било је довољно да се њеним ликом и делом, професионалношћу, поштењем... у ударном термину позабаве угледни теоретичари медија и дежурни сматрачи свега и свачега.
Закључено је да је појављивање Драгане Косјерине на том скупу непрофесионално и неморално, као уосталом и читав РТС. До пре некоилико година сличне скупове су водиле и новинарке које сада раде управо на телевизијама на којима је Косјерина постала важна тема.
Пошто сте блиски са медијским кућама које свим новинарима у Србији раде што и Косјерини – мере памет, поштење, знање, добронамерност (и то у име једне политичке опције), а то затим проглашавају професионалним стандардима, било би можда фер да их подсетите на догађај од 30. 12. прошле године.
Тог дана сте на митингу Удружења Проглас на Теразијама стајали само десетак метара од бине и свакако сте морали да приметите да је конферансу на том политичком скупу водио садашњи председник Независног удружења новинара Србије. Чуј, водио ‒ био усхићен. Човека знате, као што знате и шта се у том независном удружењу догодило када се открило да су зависили и од вашег новца – да им плаћате простор. Или и ту можда важи оно "наши смо“. Оно што је "неморално“ да ради Косјерина из РТС-а морално је када раде они који су по виђењу ваше околине независни и истинољубиви.
Али да не ширимо тему. И ви, и ми очито знамо шта нам је чинити. Ви гледате истраживања из којих видите да смо телевизија са најгорим Информативним програмом у историји ове куће. И мислите да због тога ову кућу треба освајати и споља и изнутра. Или је макар приближити стандардима телевизија у којима раде они из рубрике "наши смо“. Ми добијамо истраживања (која нисмо платили), а која кажу да је РТС телевизија којој се и даље убедљиво највише верује од свих медија у Србији.
А притисак на новинаре РТС-а, опсаде редакције, писма Вашег колегијума из сенке и провокације третираћемо као недопустиво гушење слободе информисања и притисак на уређивачки тим, о чему ћемо известити Мисију ЕУ у Србији и међународне новинарске организације.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.