Izvor: RTS, 24.Jan.2024, 12:22

Вучић: Обнова Ложионице заједно са водоторњем готова до краја године

Председник Александар Вучић изјавио је током обиласка радова на обнови креативно - иновативног мултифункционалног центра Ложионица да ће све бити готово, заједно са водоторњем и пасарелом, до краја године и истакао да ће то бити једно од најбољих места у граду. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Премијерка Ана Брнабић је истакла да ће то бити уникатан центар у Европи, пошто такав, како ће бити изграђен, постоји само у САД и у Шангају.
Председник Александар Вучић најавио је да ће обнова креативно - иновативног мултифункционалног центра Ложионица бити готова до 1. децембра и истакао да су нам због великог броја планираних пројеката потребни пројектни бирои и канцеларије више него икад.
"Хвала нашим младим креативним, иновативним и инвентивним људима. Ово је предиван простор и биће онакав како је то сад модерно у Европи и Америци. Истовремено ћемо да уредимо и све ове прилазе и водоторањ, поред којег сви сваког дана пролазимо. И надамо се да то отворимо до 1. децембра", рекао је Вучић после обиласка радова.
Поручио је да ће држава сваки пројекат да гура на такав начин, где год постоје проблеми са локацијским условима и дозволом.
"Да погурамо, да сви раде, да раде убрзано, биће нам потребно још много пројектних бироа и позивам људе да се јаве Ани Брнабић док не буде изабрана нова влада, кад буде - видећемо коме, потпуно свеједно, да раде то", рекао је Вучић.
Истакао је да, ако их не нађу да могу да се јаве и његовом шефу кабинета, па и лично њему, јер ће нам бити потребни пројектанти више него било ко други.
"Део пројеката завршавамо, али део пројеката нисмо у стању да завршимо и буквално јуримо за пројектним канцеларијама, те је важно да то урадимо што је могуће пре. Верујем да ћу у петак да идем да обиђем једно породилиште које је у ужасном стању, а једно које завршавамо управо да покажемо како то може да изгледа када га обновите. И тако, сад ћемо да вршимо притисак на дневном нивоу, јер без притиска и тешког рада нема резултата. Онај ко мисли да то пада с неба, грдно се преварио, а ко мисли да је то тако лако, ја га питам зашто то није урађено у претходних 70 и 80 година. Једини језик и једини начин на који ја знам да то може да иде је рад, рад, рад, притисак, притисак, притисак и тако ћемо да наставимо", навео је Вучић.
Захвалио је свима који су учестовали у томе што ће једно од до скора најружнијих места у овом граду бити једно од најлепших и најкориснијих места које ће служити за окупљање људи који су најпаметнији, најмарљивији и најиновативнији у целом региону.
Извођачи су потврдили председнику да ће до краја године бити готова заједно са водоторњем и пасарела.
Вучић је показао новинарима како је тај простор изгледао пре него што су почели радови - све је било запуштено и зарасло.
""Све завршавамо до краја године, укључујући и водоторањ.Ово ће да буде једно од најбољих места у граду, најтраженијих у сваком смислу", нагласио је Вучић.
"У Ложионици ће се окупљати млади не само из Србије већ из целог региона и света" Како је најављено, у комплексу Ложионица на скоро 5.000 квадрата биће велика мултифункционална сала, специфична и јединствена у граду. Имаће телескопска седишта захваљујући којима ће, како је саопштено, простор моћи да има различите намене.
Председник је додао да софтверска индустрија, нова инвентивна решења по својој вредности и свему другом једу буквално све, а што је за нас од огромног значаја.
Ложионица ће бити први простор за креативне индустрије, а велики део ће бити изграђен у стаклу. Идеја је да то буде динамично место, где ће долазити целе породице.
"Имаћемо центар за окупљање младих из целог региона, света, биће много лепо - додатна туристичка атракција, само да простор завршимо пре краја године", рекао је председник.
Додао је да би требало да се у Ложионици направи дигитализована инфо табла која ће показати посетиоцима да гледају у нешто што је стотину година старо.
Председник Србије изјавио је да ће се у мултифункционалном центру - Ложионици окупљати пре свега млади склони иновацијама и новим технологијама, не само из Србије већ из целог региона и света.
Он је новинарима, приликом обиласка градилишта испод Мостарске петље, рекао да је приликом посете Берлину сазнао да су стари индустријски комплекси најбољи за њих, а да је за Ложионицом која је у самом центру града велика потражња.
"Улепшаћемо и саму Газелу. Више не могу да се правдам онима који не воле своју заставу и зато ћемо окачити овде још три заставе, отворићемо водоторањ за посетиоце. Ово привлачи много туриста. Највише младих ће овде да буде и да ради из целог света и региона", рекао је Вучић.
Он је подсетио да ће од 1. марта почети слободно тржиште радне снаге између Северне Македоније и Албаније, а у оквиру иницијативе Отворени Балкан, и додао да ће отварање Ложионице привући још људи.
"Србији је потребно више радника и стране радне снаге. Имамо мањак пројектних бироа и архитеката", рекао је он.
Он је рекао и да је циљ данашње посете да се сви радови гледају и прате.
"Када тражите локацијске просторе потребно вам је 10-12 органа, некад и преко 70 и ако чекате на њихово мишљење, никада није краће од 6 месеци још ако се неко није усагласио, то је још 6 месеци. Зато све обилазимо и да бисмо их убрзали, да завршимо све на време. Све мора да се заврши до 1. децембра 2026. и сви делови тада морају да имају програм за фасаде и декоративна светла да видимо како да урадимо", рекао је Вучић.
"Србији за Експо 27 бити потребан велики број волонтера"  Он је додао и да ће Србији за Експо 27 бити потребан велики број волонтера и да ће тим поводом разговарати са школама и универзитетима у целој Србији.
"Мораћемо да доводимо волонтере из целе Србије. Биће нам потребни месец дана пре и месец после Експа од марта до септембра биће потребан пуни ангажман целе земље", рекао је Вучић.
Председник Вучић је рекао да за неки дан долази председник (владе Грчке) Киријакос Мицотакис и да доводи грчке компаније које, како је рекао, хоће да учествују у Експо 2027.
"Знате на колико места у свету се сада анализира наш план који смо изнели и ти људи виде своју шансу да ту нешто изграде", рекао је Вучић.
Одговарајући на питања Вучић је, између осталог, рекао и да је Азија континент који се најбрже развија.
"Тамо лежи раст и развој. Ми смо у Европи и то не можемо да мењамо, у Европи се најбоље живи и у тој комбинацији морате да тражите најбоље место за Србију. На европском смо путу, али морамо да разумемо шта се збива и у Азији", рекао је Вучић.
Брнабић: Уникатан центар у Европи Премијерка Ана Брнабић, која је заједно са председником у обиласку, је истакла да ће то бити уникатан центар у Европи, пошто такав, како ће бити изграђен, постоји само у САД и у Шангају.
Навела је да је интересовање за ложионицу из региона велико и да је већ многи контактирају да питају како је ово урађено.
На том месту је кренула 1884. кренула и прва пруга Београдских уских шина.
Дигиталне изложбе из резличитих области Вучићу је током обиласка радова речено да је у припреми тендер и да је добијена дозвола за реконструкцију водоторња са чувеним изгледом.
Водоторањ ће бити осветљен, као и цела Ложионица.
Грађани ће моћи да се попну пасарелом на прву трећину водоторња, као и да уђу унутра, где ће бити дигиталне изложбе из резличитих области.
Испод ће бити изграђена гаража са 150 паркинг места.
Зграда Ложионице изграђена је пре 95 година, а комплекс има пет целина: објекат Ложионице, анекс, водоторањ са пасарелом, подземну гаражу и спољашњи простор.
Водоторањ је већ једном рушен током Другог светског рата, а постоје тврдње да га је пројектовао српски научник Милутин Миланковић. 
Вучић: Просечна плата следеће године ће прећи 1.000 евра Просечна плата у Србији ће за годину и два месеца прећи 1.000 евра, изјавио је председник Србије Александар Вучић.
"Очекујем да ниво просечне плате у Србији у марту буде негде око 840 евра, можда и 845, а онда у децембру да буде негде око 955 евра, али то није реално и није просек за ову годину. Али, следеће године ће ићи преко 1.050 евра. Ја верујем да ћемо за годину и два месеца прећи ту магичну цифру од 1.000 евра просечне плате", рекао је Вучић приликом обиласка градилишта испод Мостарске петље у Београду.
Он је истакао да ће Србија помоћу минималца покушати да заштити најсиромашније, а да истовремено не угрози инвеститоре који би могли да, како је рекао, траже јефтинију радну снагу на другом месту.
"Овде није најјефтинија радна снага, али је добра, амбијент је економски најповољнији и земља смо која брзо напредује, која има све друге позитивне карактеристике од географског места до добрих закона, до свега другог", рекао је Вучић.
Оценио је да, када плата буде прешла 1.000 евра, људи ће се увелико враћати у Србију.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.