Izvor: RTS, 24.Jan.2024, 11:33

Стејт департмент позива Приштину да преиспита одлуку о укидању динара

Портпарол Стејт департмента критиковао је одлуку косовске централне банке да укине динар и истакао право Београда да пружи финансијску помоћ припадницима српске заједнице на КиМ.
У одговору на упит портала Павловић тудеј у вези са одлуком >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << косовске централне банке да суспендује српски динар од 1. фебруара, портпарол Стејт департмента упозорио је премијера у Приштини Аљбина Куртија на последице такве одлуке.

Портпарол Стејт Департмента у изјави за Павловић тудеј позвао је Приштину да преиспита одлуку и консултује се са погођеним заједницама као и да "одговори на забринутост" међународне заједнице.
Додао је да је Вашингтон поручио Приштини да треба да обезбеди довољно времена за спровођење својих одлука како би се ублажио утицај који ће те одлуке имати на грађане.
Истакао је да су САД забринуте како ће та одлука утицати на српску заједницу на КиМ.
Стејт департмент подсетио је Куртија на правно обавезујуће споразуме које је прихватила Приштина као што је успостављање ЗСО.
"Због тога настављамо да подстичемо Косово да испуни своју обавезу да успостави Заједницу српских општина (ЗСО)“, рекао је портпарол.
Додао је да је ЗСО је примарни механизам преко којег би Београд може транспарентно да пружи финансијску подршку институцијама и појединцима у оквиру приштинског правног оквира.
Стејт департмент наглашава да је појединцима на КиМ који "легитимно примају финансијску помоћ од Београда потребан приступ функционалном, легалном механизму преко којег могу да добију ту подршку“.
Портпарол је закључио да институције које пружају виталне услуге, попут образовања и здравства, "морају бити у могућности да наставе са радом“.
Амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил оценио је одлуку косовске централне банке о укидању динара из платног промета као непотребно изненађење и да САД и Европска унија помно прате и анализирају развој ситуације.
Централна банка у Приштини саопштила је да ће евро бити једина валута дозвољена за обављање готовинских платних трансакција у готовинском и у платном систему, и да та мера ступа на снагу 1. фебруара ове године.
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је за РТС да је покушај укидања платног промета једaн од најтежих једностраних Куртијевих потеза чији је циљ егзодус српског народа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.