Izvor: RTS, 23.Jan.2024, 21:53

Мале богиње у Европи – СЗО позива на "хитну" вакцинацију због пораста броја оболелих

Светска здравствена организација је у Европи забележила више од 30.000 случајева малих богиња између јануара и октобра прошле године. Позивају на хитну вакцинацију деце.
У првих десет месеци 2023. године било је 30 пута више случајева морбила у поређењу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << са годином раније, упозорила је европска канцеларија Светске здравствене организације. Поређења ради, у 2022. години регистровано је 941 случаја.
СЗО је позвала земље да спроведу "хитне" кампање имунизације.
Здравствено тело Уједињених нација саопштило је да је опадање нивоа вакцинације разлог за поновну појаву изузетно заразног вируса који изазива грозницу, кашаљ, а у ретким случајевима и упалу плућа, упалу мозга и смрт.
Случајеви су постали чешћи последњих месеци и очекује се да ће се тренд наставити уколико се не предузму хитне мере, саопштили су из СЗО.
"Потребни су хитни напори у вези са вакцинацијом да би се зауставио пренос и спречило даље ширење. Од виталног је значаја да све земље буду спремне да брзо открију и благовремено реагују на епидемије малих богиња, које би могле да угрозе напредак ка елиминацији морбила", каже регионални директор СЗО за Европу Ханс Клуге.
Према СЗО, пандемија ковида 19 ометала је рутинску имунизацију деце у периоду између 2020. и 2022. године.
Процењује се да више од 1,8 милиона беба није вакцинисано против морбила у том периоду.
У Казахстан је забележено највеће присуство морбила – 13.677 случајева у 2023. години, а више од 11.000 случајева је међу децом млађом од 14 година, од којих је 70 одсто невакцинисано против морбила.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.