Izvor: RTS, 23.Jan.2024, 20:29

Спољнополитички одбор Европског парламента о изборима у Србији: Од власти се очекује примена препорука ОЕБС-а

Званичници Европске уније очекују од српских власти да у потпуности примене препоруке коначног извештаја посматрачке мисије ОЕБС-а и ОДИХР о изборима у Србији који се очекује средином фебруара и најавили могућност независне истраге о изборном процесу, истакнуто >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је у расправи у Европском парламенту.
Представници Европске комисије и Европске спољнеполитичке службе су у дебати о ситуацији у Србији навели да су српске власти назначиле спремност да се позабаве препорукама из извештаја ОДИХР,
Нагласили су неопходност објављивања коначног извештаја како би изашли са званичним ставом о току избора у Србији
"Наставићемо са нашим позивима да се власти позабаве наводима о изборним неправилностима, а посебно препорукама за будуће изборе. Већ смо добили назнаке од српских власти да су вољни да се позабаве препорукама и на отклањању неправилности и поправљању изборног процеса, потврдио је директор за Западни Балкан и ЕЕАС Марко Маковец.
Представник Европске комисије Михаел Милер је подсетио на прелиминарне оцене посматрача ОЕБС-а да су избори генерално добро вођени, али у неправедним изборним условима у одређеним сегментима.
"Избори су били технички добро спроведени, али обележени доминантном позицијом председника и системском предношћу владајуће партије, што је створило услове који нису били фер", навео је Милер и нагласио да је за коначан став о наредним корацима неопходан коначни извештај посматрачке мисије.
Представник Европске спољнополитичке службе Марко Маковец навео је да ЕУ подржава могућу "независну истрагу" о изборном процесу, ако коначни извештај ОДИХР-а укаже на постојање неправилности.
"Спремни смо да размотримо како би ЕУ могла да помогне такву истрагу. У случају да би истрага показала значајне неправилности, понављање избора је једна од могућности", рекао је Маковец одговарајући на питања посланика на седници Спољнополитичког одбора Европског парламента.
Дебата је била посвећена стању у Србији после парламентарних и локалних избора одржаних 17. децембра.
Kао и на пленарној седници одржаној прошле недеље у Стразбуру, посланици већинских политичких група позвали су на истраживање забележених изборних неправилности, уз могуће посредовање Европског парламента, и уклањање неправилности пре одржавања наредних избора.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.