Izvor: RTS, 23.Jan.2024, 18:40

Суђење припадницима клана Беливук-Миљковић – ДНК убијених и окривљених пронађени у кући у Ритопеку

Извођењем писаних доказа у Специјалном суду у Београду, настављено je суђење организованој криминалној групи Вељка Беливука и Марка Миљковића. Припаднике клана Беливук-Миљковић оптужница терети за седам убистава, трговину дрогом, недозвољено ношење и држање оружја, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << отмице и силовање.
Суђење организованој криминалној групи Вељка Беливука и Марка Миљковића, чији припаднике оптужница терети за седам убистава, трговину дрогом, недозвољено ношење и држање оружја, отмице и силовање, настављено је у Специјалном суду у Београду, извођењем писаних доказа.
Приказана је писана документација и вештачења трагова који су пронађени у кући у Ритопеку, у којој су, како се сумња, припадници ове криминалне групе убијали своје жртве, а потом масакрирали њихова тела.
Шта садрже писани докази Поступајући тужилац је, након прегледа извештаја истакао да су извештаји веома важни јер се њима утврђује да је на зиду тајне просторије у тој кући пронађен ДНК траг убијеног Лазара Вукићевића.
Предочена вештачења су битна јер потврђују да су на једној јакни пронађени ДНК профили оптуженог Влада Драганића и убијеног Милана Љепоје, на другој јакни ДНК Марка Миљковића, каже тужилац.
На гуменим чизмама и шрафцигеру је, како тврди тужилац, пронађен ДНК траг убијеног Здравка Радојевића, док је на другим чизмама детектован ДНК профил Милоша и Марка Будимира, а на јакни такође, али заједно са ДНК профилом Милана Љепоје.
Адвокат Дејан Лазаревић, који брани 11 припадника ове групе, је после сваког извештаја предложио суду да се у судници испитају вештаци који су радили те извештаје и да им се доставе електроферограми.
Биолошки трагови убијеног Милана Љепоје пронађени на металним вратима тајне просторије, као и на нози столице, док су трагови убијеног Здравка Радојевића нађени на разводној табли за струју, наглашава тужилац.
Тужилац истиче да су извештаји и вештачења урађени у складу са законом, док одбрана наводи да су вештачења радили органи извршне власти односно Национални центар за криминалистичку форензику, уместо независни органи.
Резултати вештачења заплењених уређаја Приказана је документација вештачених уређаја који су одузети од Миљковића, Беливука и осталих припадника ове групе.
Током јучерашњег суђења одбрана је затражила изузеће тужилаца, тврдећи да су у поступку користили фалсификоване извештаје о увиђају из куће у Ритопеку.
Овај предлог судија је одбила.
Адвокат Дејан Лазаревић поново брани 11 припадника клана Беливук-Миљковић.
Лазаревић је на почетку поступка бранио неколико припадника све док није ухапшен у априлу 2022. године, због сумње да је припадник групе Дарка Шарића.
Претходно су током суђења испитани сведоци, оштећени у овом предмету, односно чланови породица убијених мушкараца, као и оштећени И.С. којег су, како је наведено у оптужници, чланови ове групе отели и држали на стадиону ФК Партизан где су га мучили и злостављали.
Пре оштећених и сведока испитани су окривљени-сарадници Бојан Хрватин, Никола Спасојевић и Срђан Лалић, који су се нагодили са Тужилаштвом да за мању казну затвора причају своја сазнања о кривичним делима за која се група терети.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.