Izvor: RTS, 19.Jan.2024, 17:27

На Богојављење широм Србије традиционално се пливало за Часни крст

Данас је Богојављење један од највећих хришћанских празника. Пливање за часни крст организовано је широм Србије, са великим бројем учесника. Прави пролећни услови погодовали су пливачима.
Одважни и храбри, верни и самилосни, пливање за часни крст >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << симбол жртве и новог живота. У Власотинцу никад више пливача чак 118. Први пут улицама града Богојављенска литија. Међу учесницима Павлинка Стојановић са ћеркама и унуцима. Пливање за часни крст као породична традиција.

“Овде сам ја као бака, две ћерке и четворо унучади”, наводи Павлинка Стојановић, из Власотинца. На питање колико дуго пливају, одговара: “Ово је трећи пут на овај дан, нико се није прехладио ко је пливао”.
У Власотинцу до часног крста први је стигао Милан Димитријевић из Винарца код Лесковца, а на Власинском језеру на 1200 метара надморске висине, на температури од 10 степени у леденој води крст у рукама Власотинчанина Драгана Коцића.
“Најтеже до сада искрено да вам кажем”, наглашава Драган Коцић из Власотинца, победник на Власинском језеру.
На Западној Морави у Чачку, граду захваљујући којем се пливање за часни крст нашло на листи вредног културног наследја Србије чак 190 учесника.Најуспешнији осамнаестогодишњи Гимназијалац.
“Ми смо пре 20 година обновили ову манифестацију ништа нисмо ново измислили ишли смо стопама наших предака”, истиче Снежана Ашанин, из Народног музеја Чачак.
“Други пут се такмичим успео сам ове године да победим то ми је искрено био и циљ”, каже Јован Кецовић, победник у Чачку.
У хладну Саву код Шапца ушло је више од 60 учесника. Прва до крста стигла је једина жена медју пливачима. Са обале бодрили су је супруг и син.
“Била сам трудна први пут, други пут и сад коначно сам могла да пливам и жеља ми се остварила“, задовољна је Свјетлана Исајловић, из Богатића, победница у Шапцу.
По традицији часни крст пре пливања кроз Панчево проносе коњаници. На Тамишу данас готово осамдесет пливача, од чега пет жена. Победник је Никола Медан: “Била ми је велика част учествовати данас и врло сам поносан на овај празник и много ми значи”.
Кад се крст у воду спусти, могу и пихтије на трпезу. На обалама Власине, упркос пролећним температурама, традиционална пихтијада.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.