Izvor: RTS, 17.Jan.2024, 21:47

Ратови у Гази и Украјини главне теме у Давосу, говор Милеја привукао пажњу учесника

Геополитичке кризе у свету, ратови у Гази и Украјини, неизвесни амерички и европски избори, само су неке од тема о којима светски лидери расправљају у Давосу.
Генерални секретар Уједињених нација упозорава да би сукоб у Појасу Газе могао да се >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << прелије у друге области, што би, каже, била катастрофа која се мора избећи по сваку цену.

"Понављам позив на хитан хуманитарни прекид ватре у Гази и на процес који ће водити одрживом миру између Израелаца и Палестинаца, заснованом на решењу о две државе", рекао је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес.
Према подацима Хамаса, у сукобима је до сада погинуло готово 25.000 Палестинаца.
Ипак, процене су да би много више људи могло да умре од глади него од ратних дејстава.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен каже да се морају донети неке тешке одлуке за Блиски исток.
"Арапске и муслиманске земље, чак и оне ван региона, спремне су да граде односе с Израелом, да раде на његовој интеграцији и безбедности, како би се осећао сигурно. Али те исте земље апсолутно су уверене да је за тако нешто потребно стварање палестинске државе, са чим се слажемо. Ово је преломна тачка за Блиски исток“, поручио је Блинкен.
Шеф иранске дипломатије рекао је у Давосу да ће напади "Осовине отпора" на Израел и његове интересе престати ако престане рат у Појасу Газе. Упозорава да би сукоб могао погоршати тензије на целом Блиском истоку.
"Ако се заустави геноцид у Гази то ће водити окончању других криза и напада у региону. Нетанјаху треба да схвати да рат није решење и да неће уништити Хамас ако настави рат“, рекао је Хосеин Амир Абдолахјан, министар спољних послова Ирана.
Замор од рата у појединим државама у Европи Сукоб Израела и Хамаса тихо одвлачи пажњу светских званичника с Украјине.
У неким европским земљама приметан је и замор од рата, али европски лидери поручују да неће ускратити финансијску и војну подршку Кијеву.
“Константно радимо на пружању помоћи Украјини. Истовремено, настављамо да позивамо међународну заједницу да учини исто, јер је од суштинског значаја да истрајемо у подршци Украјини“, каже председник Пољске Анджеј Дуда.
Дан након што је Зеленски у Давосу позвао на уједињени фронт Запада против Русије, шеф украјинске дипломатије поручује да Кијев не осећа притисак да започне преговоре о миру.
“Победили смо их на копну 2022. године, а на мору 2023. Ове године нам је циљ да поразимо Русију на небу, јер онај ко буде контролисао небо, победиће у рату", сматра Дмитро Кулеба, министар спољних послова Украјине.
Велику пажњу привукао председник Аргентине Пажњу учесника Форума привукао је и говор новог аргентинског председника Хавијера Милеја, економисте и крајњег десничара који је извео државу из Брикса и спрема нацију за шок терапију. За своје прво међународно путовање изабрао је Давос, а дошао је редовним летом.
"Западни свет је у опасности, јер су они који би требало да га бране вођени визијом света која неумитно води ка социјализму, самим тим ка сиромаштву. Водећи лидери западног света напустили су модел слободе у име различитих верзија колективизма. Такви експрименти никада нису решење већ узрок проблема“, поручио је Милеј.
Тема и вештачка интелигенција Једна од доминантних тема Давоса је и вештачка интелигенција. Међународни стручњаци процењују да би њен раст у будућности могао да угрози до 60 одсто радних места у свету.
Извршни директор Мајкрософта Сатја Надела каже да се назире глобални консензус по питању развоја вештачке интелигенције, који захтева и глобалне стандарде.
Кина предлаже да Уједињене нације буду центар дискусије о управљању вештачком интелигенцијом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.