Izvor: RTS, 13.Jan.2024, 15:09

Вучић: Избори завршена прича, формирање владе у марту

Председник Србије Александар Вучић каже да су за њега избори завршена прича и да очекује да нова Влада буде формирана у марту. За следећу недељу најављује представљање новог, како каже, највећег програма попут Маршаловог плана за Србију.
Александар >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Вучић је, током обиласка Дежурног оперативног центра Војно-безбедносне агенције, најавио да ће следеће недеље представити “највећи програм за Србију, сличан некадашњем Маршаловом плану и да очекује да се влада формира у марту.
"Већ следеће недеље представљамо највећи програм, неку врсту Њу дила, Маршаловог плана за Србију и за нас креће велики и напоран рад. У року од месец дана иде конституисање Народне скупштине, од тада 90 дана, ако се не варам, теку рокови, када коначно влада мора се формира, рачунајте дакле почетак маја, а ја се надам и верујем да најкасније у марту ће влада бити формирана", рекао је Вучић.
Како је најавио, Србија се спрема за велика дела и за велике ствари како наша земља мора да изгледа 2027. године, од којих је једна и много снажнија Војска Србије.
“Избори завршена прича“ Када је реч о изборима, Вучић је оценио да је за њега та прича завршена.
"Избори су јуче завршени и одлуку о томе доноси Републичка изборна комисија, а не медији и политичари. За мене су оне вечери били суштински завршени када смо саопштили резултате и када је било јасно да ћемо однети убедљиву победу. Мислим да је то важно због будућности Србије, између осталог и због тога да се сачува слобода и независност Србије, али наравно пре свега да би Србија могла да иде напред", истакао је Вучић.
На питање да ли од Бранимира Несторовића зависи да ли ће бити понављање избора у Београду, одговорио је да не зна, будући да коначни резултати градских избора јошувек нису проглашени.
"Биће вероватно данас, сутра, ових дана проглашени градски избори и онда крећу да теку рокови. Тиме се баве други људии", рекао је Вучић.
Нагласио је и да листа СНС има 49 мандата и убедљиво је победила у Београду, а 43 мандата има листа Србија против насиља.
"Моје је да испуним уставну дужност, да на консултације позовем када крену да теку уставни рокови изборне листе, а не парламентарне групе, и да се њима разговарам о томе ко има већину за мандатара", рекао је Вучић и додао да ће “када га убеде да имају већину и када буду рекли кога желе за мандатара, он то да испуни и предложи мандатара“.
Уколико буде поновљених избора, Вучић је додао да не намеравају да мењају било шта, истичући да нова истраживања показују да би СНС у Београду имао више мандата на поновљеним изборима, односно два мандата више.
“Не постоје људи који из гроба излазе па гласају“ Што се тиче навода о “фантомским бирачима“, Вучић је рекао да су то бесмислице.
"Не постоје људи који из гроба излазе па гласају. А да вам не причам о томе да им стављате спреј на прсте и тако даље. Али шта да радите? Постоје људи који никада неће научити ништа из својих пораза, постоје људи који никада неће разумети да када то успете да урадите да сте онда много ближи победи", навео је Вучић.
Навео је и да се поводом резултата избора није чуо ни са ким из ОЕБСА и ОДИХР-а нити то планира.
На питање да ли је било лобирана са његове стране и СНС да се извештај међународних представника ублажи, рекао је да верује да ће они бити поштени и саопштити у извештају јавно и јасно да су припреме за непризнавање изборних резултата почеле много раније, када им је било јасно из истраживања да ће те изборе да изгубе.
"Верујем да ће учинити све да се препоруке од ОЕБС-а у потпуности испуне", нагласио је Вучић.
Председник Србије рекао је и да њега не занима седница Европског парламента, већ да га пре интересује седница Српског парламента и шта у нашој земљи може да уради.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.