Izvor: RTS, 12.Jan.2024, 21:41

Протести у Варшави - велики улог на локалним изборима нови тест за пољску владу и опозицију

У Пољској демонстрације против владе Доналда Туска испред зграде парламента у Варшави. Повод - промене које је нова влада донела у државним медијима и најновије - затварање двојице бивших министара осуђених за злоупотребу положаја.
Крајем прошле >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << године, бившем председнику Европског Савета, Доналду Туску почео је још један премијерски мандат. На ту функцију враћа се после девет година. Први изазов за реизабраног премијера, иначе са најдужим стажом у Пољској, протести на улицама.

"Ово није пољска влада“, каже Јарослав Качински из странке Право и правда.
Странка Качинског, која је у октобру после осам година изгубила на изборима, првобитно је негодовала због најављених промена и то у јавним медијима. Нова влада почела је њихову реконструкцију, оптужујући претходну да је вршила потпуну контролу. У међувремену, хапшење двојице сада опозиционара померио је фокус.
"Претходна власт је направила доста расцепа у демократском систему. Сада, нова влада покушава да стане на крај тим расколима“, рекао је социолог Анджеј Ричард.
Бивши министар унутрашњих послова Маријуш Камински већ два дана штрајкује глађу, након што је полиција ушла у председничку палату и ухапсила њега и његовог заменика. Посланик странке Право и правда осуђен је за злоупотребу положаја.
Негирао је кривицу, и 2015. председник Анджеј Дуда га је помиловао, и не само то, дозволио му функције у влади. Прошле године, Врховни суд износи став - случај треба поново да се отвори. Нижи суд у децембру осудио их је на две године затвора.
"Доскорашња власт је показала да и даље има поприличну подршку у држави, што није новост, избори нису добијени глатко и са комотном већином. Тако да са те формалне стране ја разумем да Донал Туск има аргумент на својој страни, али свакако сам чин тог хапшења и конфронтација са председником државе, указује на то да те конфронтације неће престати и да се политичка поларизација продубљује“, каже Радивоје Грујић, аналитичар консултантске куће "Стратео".
Локални избори на пролеће Нови тест за обе опције локални избори на пролеће. У децентрализованој Пољској локал је велики улог, отуда, аналитичари очекују калкулације сваког наредног потеза и власти и опозиције. Још више јер, кажу, заузимају позиције и пред председничке, наредне године.
"Доналд Туск је парламентарну кампању базирао на томе да он жели да рестаурира и поврати институције на начин на који се на то гледа и прихвата у Бриселу на нивоу ЕУ. Дакле, владавина права, правосудни систем, јавни сервиси, начин на који функционише. Он је такође у својој кампањи јасно сугерисао бирачком телу да је он, имајући у виду да је имао високу позиционирану функцију у Бриселу, човек који зна како систем функционише изнутри и да њега познају у Бриселу“, наводи Грујић.
Пољска је била једна од првих и највећих промотера и савезника помоћи Украјини. Тускова Грађанска платформа жестоко је пледира, али и претходна власт пред изборе, на безусловну подршка Кијеву у борби за независност.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.