Izvor: RTS, 11.Jan.2024, 20:09

Билчик о изборима у Србији: Добро су спроведени, не очекујем међународну истрагу

Европарламентарац и известилац ЕУ за Србију Владимир Билчик каже да не предвиђа било какву међународну истрагу у контексту избора који су одржани у Србији, оценивши да су они били добро спроведени.
Билчик је за Глас Америке рекао да је на институцијама >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Србије да отклоне евентуалне неправилности које су се догодиле током ванредних парламентарних и локалних избора 17. децембра 2023. године.

"Србија је представничка демократија која је организовала сопствене изборе. То су учиниле власти и политичке партије из целокупног спектра. На изборима су учествовале владајућа већина и опозиција. Важно је саслушати посматраче ангажоване у дугорочној посматрачкој мисији ОЕБС-а и озбиљно схватити њихове закључке“, наводи Билчик.
Додао је да је сигуран да међународне институције могу да раде заједнички са српским.
Према његовим речима, власти у Србији треба да сарађују са међународним институцијама "уколико се појаве било каква питања која би захтевала њихово ангажовање".
"Мислим да је у интересу грађана Србије и бирача да изборни оквир и његов интегритет буде заштићен. А уколико буде исправки – то је на институцијама Србије“, навео је Билчик.
"Постоје питања на која смо указивали у мом извештају Европском парламенту годинама уназад. Реч је о препорукама у вези са интегритетом изборне кампање, као и правилима која се односе на предизборни период и то је потребно озбиљно схватити. Тако да приликом следећих избора више не буде тих суштинских питања", рекао је Билчик.
Истакао је да све време има "један став о изборима у Србији" и да је подржао заједнички извештај и закључке Европског парламента и заједничку изјаву посматрача Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), представника Савета Европе и посматрача Европског парламента.
"Заузели смо веома јасан и јединствен став. Нема никакве промене, нити моје две различите изјаве. Поздравили смо чињеницу о великој излазности бирача. Мислим да су и сви ценили то што, подвлачим, није било насиља и великих инцидената. У вези са једним случајем насиља који се догодио ван Београда, када је нападнута група посматрача у њиховом возилу, позвали смо на хитну истрагу", рекао је Билчик.
Додао је да су посматрачи од надлежних тражили и да у потпуности истраже тврдње у вези са куповином гласова, као и о бирачима који су из других места дошли и гласали у Београду.
"Додаћу и да је наш мандат био посматрање парламентарних, а не локалних избора. Наравно, у политичком смислу, изузетно је важно пратити неправилности на свим нивоима", рекао је Билчик и навео да поздравља скори долазак представника Савета Европе који ће са званичницима Србије разматрати околности које су пропратиле одржавање локалних избора.
Нагласио је да се нико из Европске уније није мешао у изборе у Србији.
"Уколико постоје такви извештаји, потребно је да буду веома озбиљно размотрени. Колико ја и други званичници у овом граду који су посматрали процес знамо, није било мешања са стране Европске уније", рекао је известилац ЕУ за Србију.
"Стопа усклађености Србије на 'историјски ниском нивоу'" Говорећи о напретку Србије ка Европској унији, Билчик је поручио да постоје три суштина услова - реформе, напредак у дијалогу Београда и Приштине и усклађивање са спољном и безбедносном политиком ЕУ.
Оценио је да се стопа усклађивана налази "на историјски ниском нивоу, посебно након руске инвазије на Украјину", између осталог, и због тога што Србија није увела санкције Русији.
"Без промена у усклађивању биће тешко напредовати у процесу придруживања ЕУ. Мислим да је то врло јасна порука која је понављана. Надам се да ће са новом парламентарном већином бити напретка на том плану. Налазимо се у периоду рата који се наставља трећу годину. Ту се поставља питање где је ко сврстан, а желимо да Србија буде уз нас", рекао је Билчик и додао да се нада да ће Србија наставити да буде посвећена процесу приступања ЕУ.
Истакао је да је Европска унија спремна да "пригрли" Србију и да се нада да ће Србија то искористити и напредовати у дијалогу са Приштином, унутрашњим реформама и усклађивању спољне политике.
"Било је и неких корака у правом смеру када је реч о реформама у области владавине права, посебно у правосуђу. Добро је што су усвојени неки од нових медијских закона, али питање је када ће бити примењени. Напретка има, али је потребно да буде много шири јер ће та динамика одредити темпо приступних преговора у наредним месецима и годинама. А избор је, у великој мери, у рукама Србије. На том путу нема пречица", нагласио је европарламентарац.
Указао је на то да је на Приштини да "реши велико питање од значај за Србију и заштиту свих Срба који живе на Косову, а то је оснивање Заједнице општина са српском већином".
"Крајње је време да се то испуни. Мислим да ће то заиста омогућити напредак и надам се да ће Приштина имати моћ и одговорност да наредних дана и недеља делује у доброј вери. Важно је да се стишају напетости у региону. Апсолутни је императив да се напади, попут оног у Бањској, не понављају, као и да се не догађају напади на НАТО и војнике КФОР-а", рекао је Билчик, истакавши да је охрабрујуће то што је Београд показао спремност да охрабри Србе да изађу на изборе.
Европарламентарац је навео да је потребна истинска посвећеност свим споразумима, "укључујући оне постигнуте пре више од деценије".
"Потребна је посвећеност обе стране. Постоји сагласност о потреби напредовања и примене. Мислим да то сви признају. Ово није питање потписа, већ узајамног разумевања", закључио је Билчик.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.