Izvor: RTS, 05.Jan.2024, 17:36

Британска републиканска организација тражи истрагу против принца Ендруа

Британска антимонархистичка група "Република" пријавила је полицији војводу од Јорка принца Ендруа. Метрополитен полиција: Нема истраге. Принц Ендру се у објављеним документима са суђења Џефрију Епстајну помиње чак 69 пута.
Председник извршног >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << одбора те организације Грејем Смит истиче да до данас није било озбиљније кривичне истраге, нити полицијског испитивања како оптуженог војводе од Јорка, тако ни сведока, као ни јасног оправдања за непредузимање било какве акције.

"Позивам Метрополитен полицију да поново отвори тај досије. Позивам посланике да покрену дебату о тој афери у парламенту. Позивам Чарлса да се обрати јавности и одговара на питања новинара како би одговорио на те оптужбе и оценио како се оне одражавају на монархију“, рекао је представник мале републиканске организације, која је званично затражила да полиција покрене истрагу против брата краља Чарлса Трећег.
Смит наглашава да су очекивања његове оргазицације оправдана, јер је, како наводи, у време наводних сексуалних односа са малолетницама, војвода од Јорка био активан члан краљевске куће Виндзора, али и владин амбасадор за трговину.
Полиција је за сада званично одговорила само да је "примила к знању“ садржај докумената са суђења Џефрију Епстајну, те да ће истражити свако ново сазнање или информацију.
Међутим, портпатрол Метрополитен полиције наглашава да никакава истрага није покренута.
Метрополитен полиција претходно се огласила у августу 2022. године, истакавши да стоји при одлуци из 2015. године да не истражује наводе Вирџиније Ђуфри да ју је Џефри Епстајн подводио у Лондону док је била малолетна.
Међутим, у недавно објављеним америчким судским списима, принц Ендру помиње се чак шездесет девет пута.
То неминовно покреће не само питање шта ће предузети британска полиција, већ и шта ће учинити сам краљ Чарлс.
Што се полиције тиче, досадашња, барем званична, препрека истрази је чињеница да се закон у САД и Британији различито дефинише малолетност када је реч о сагласном ступању у сексуалне односе.
У Америци се свака особа млађа од осамнаест година сматра законски неспособном да дâ такву сагласност, те се сваки вид сексуалног односа са малолетном особом правно класификује као педофилија.
У Британији, та старосна граница је шеснаест година, те је ступање у сексуалне односе са Виџинијом Ђуфри потпуно легално са једне, а противзаконито са друге стране Атлантског океана.
Без обзира на то, притисак у јавности расте, поготово што су грађани у Британији изузетно незадовољни радом органа реда.
Лидер Лабуристичке странке сер Кир Стармер је, као бивши државни тужилац, упитан у јутрањем програму радија Ел-Би-Си како коментарише захтев организације "Република".
Нагласивши да не зна детаље судских докумената из случаја "Епстajн", Стармер је позвао полицију да "поступи по свакој пријави“.
"Морамо да кренемо од жртава и видимо какве су све оптужбе изнете“, каже Стармер.
Краљ Чарлс Трећи са друге стране већ месецима покушава да принца Ендруа исели из Краљевске ложе, великог имања у Виндзору, у много скромнију кућу Фрогмор, коју су некада користили принц Хари и Меган Маркл.
Међутим, принц Ендру се до сада опирао пресељењу, па је чак и обезбедио новац за подробно реновирање оронулог историјског здања у којем живи.
Врх куће Виндзора већ дуже балансира између делимичног и понекад потпуног дистанцирања од принца Ендруа и топлих породичних односа са његовим кћеркама и бившом супругом Саром Фергусон.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.