Izvor: RTS, 04.Jan.2024, 13:38

Патријарх Порфирије посетио српски народ у Ораховцу и Великој Хочи

Поглавар Српске православне цркве патријарх Порфирије посетио је српски народ у Ораховцу и обишао радове на обнови цркве Успења пресвете Богородице. Патријарх је у обраћању поручио да је Ораховац непрестано у његовом срцу и молитвама. Патријарх је обишао и Велику >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Хочу.
Патријарха Порфирија су у Ораховцу дочекали епископ рашко-призренски Теодосије и народ.

Међу неколико стотина Срба били су и млади људи са децом, којима је патријарх уручио захвалнице и поклоне.
"Драги владико, децо, браћо и сестре, изузетно сам радостан што сам дошао у Ораховац, иако је непрестано у моме срцу и мојим скромним молитвама. Надалеко је познат у нашем народу, где год да се налази наш народ. Познат је пре свега по вашој љубави, вери, по широком срцу", поручио је Порфирије.
Црква Успења пресвете Богородице и плато испред ње су средиште живота преосталог малобројног српског становништва, чији се целокупан живот одвија у енклави од свега неколико улица око Цркве.
Црква у Ораховцу је изграђена је 1859. године, на темељима старије богомоље о којој постоји писани траг још у 15. веку.
На иконостасу је икона Мајке Божје са Богомладенцем Исусом Христом, за коју се верује да има чудотворну и исцелитељску моћ.
Патријарх Порфирије у Великој Хочи: Да градимо мир између себе и са Албанцима Патријарх Порфирије поручио је у Великој Хочи да предстојећи божићни празник треба да буде повод да градимо мир између себе и са Албанцима. Патријарх Порфирије оценио је да смо ми људи отвореног срца, људи мира, љубави и гостопримства, људи који знају са собом и са другима.
"Нека празник који ћемо славити ових дана буде повод за нову суштинску духовну обнову сваког од нас, у себи и међу нама, да се обнављамо, да градимо јединство, да праштамо једни другима, а онда тако оснажени да можемо и другима да будемо од користи. Посебно овде, на овом простору, да градимо мир између себе, да молимо Бога да имамо мира и са Албанцима", поручио је патријарх.
Како је рекао, потребни смо једни другима, сви смо људи, свако је човек, иста крв тече у сваком човеку.
Захвалио је окупљенима на гостопримству, дивним речима и љубави и пожелео добро здравље и мир нашим сународницима и пријатељима, али и свим нашим комшијама и свим људима света.
Поглавар СПЦ стигао је јуче у седиште Српске православне цркве - Пећку патријаршију, у оквиру посете светињама на КиМ, где би требало да, заједно са српским народом, прослави Божић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.