Izvor: RTS, 04.Jan.2024, 06:37

Изборна година у САД, хватање залета за нови дуел Бајдена и Трампа

Ове године председника бирају и Руси и Американци. И док из Москве још нема потврде ко ће с Путином у изборну трку, у Сједињеним Америчким Државама слика је мало јаснија - најизгледније је да ће бирати између Трампа и Бајдена, које би противници радије видели: једног >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у затвору, другог у старачком дому. Први има 77, други 81. годину.
Званичну кампању за други мандат у Белој кући, амерички председник Бајден почиње за два дана - на трећу годишњицу од насилног упада Трампових присталица на Капитол хил. Тог 6. јануара бројали су се гласови избора на којима је Бајден поразио Трампа.
Овог шестог јануара, демократа ће са историјског места у Пенсилванији тражити реизбор, како кажу у његовом тиму, аргументима да брани демократију и личне слободе.

"Иако је рекао пре прошлих избора да ће он бити председник једног мандата, одавно је одлучио да буде поново кандидат и да се бори из све снаге. Он жели да побуди наде демократа да би у истом окршају он победио као што је победио пре четири године. Не можемо да будемо сигурни и да оно како би се људи понашали пре четири не значи да ће се тако и сада понашати", наводи Љиљана Смајловић, колумнисткиња Недељника.
Сигуран у себе и у убедљиву наколоност републиканских бирача, Доналд Трамп им поручује:"Наши непријатељи нападају моју слободу, јер ја вашу слободу браним".
Четири оптужнице и две пресуде  А у претходне три године против главног републиканца нанизале су се четири оптужнице и две пресуде. По историјским одлукама суда у Колораду, па у Мејну, Трамп не може да се нађе на гласачком листићу унутарстраначких избора, који само што нису. Јер је наводно пре три године подстрекавао побуну против поретка.
"Код грађанства такође постоји начелни став да је читав овај процес политички мотивисан и да би Доналд Трамп требало да учествује на изборима, но треба напоменути да и даље постоје солидне шансе да исход буде супротно од онога који Трамп очекује, да се можда чак и не донесе одлука, него да буде подељен суд - да буде четворо за, а четворо против, па да се онда пред државним судовим воде одвојени процеси са различитим исходима", наводи Милан Крстић, доцент Факултета политичких наука.
Трамп води против Бајдена Вероватноћа постоји, али је мала, потврђује Крстић. Док се чека одговор на жалбе, Трампови ривали себи не могу да приуште да га нападну.
"До последњег гафа у вези са грађанским ратом и ропством, Ники Хејли је важила за неспорно прву пратиљу Доналда Трампа, дакле за некога ко има највеће шансе уколико Доналд Трамп одустане или буде принуђен да се повуче. Фигурирала је и као могућа кандидаткина за потпредседницу, мада су њихови односи у последње време нешто нарушени", наводи Крстић,
И анкете, нарочито у "колебљивим" државама, показују да Трамп води против Бајдена, додуше тек за два процента на националном нивоу.
"У овом моменту се чини да већина Американаца, укључујући и оне којима он није симпатичан, мисли да су оптужнице против Трампа ипак политички мотивисане и да је циљ да се уклони опасан политички ривал из трке и то окреће грађане у његову корист", наводи наводи Љиљана Смајловић, колумнисткиња Недељника.
Спољна политика међу пет приоритета Американаца Истраживања показују и да се као ретко када спољна политика нашла међу пет приоритета Американаца, све више због Израела, све мање због Украјине.
Изборе по правилу одлучују економија, спорна питања попут права на абортус или на ношење оружја. У изборном циклусу који се завршава гласањем 5. новембра бираче оптерећују још и године виђених ривала - сениора Трампа и Бајдена.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.