Izvor: RTS, 02.Jan.2024, 07:03

Кнежевић: Бавити се дневном политиком у САНУ је немогуће

Председник Српске академије наука и уметности, академик Зоран Кнежевић рекао је да је САНУ помало ригидна институција, конзервативна и да њој треба времена да дође до неких закључака, ако уопште може да дође у појединим ситуацијама. Истакао је да бавити се дневном >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << политиком је немогуће.
У ексклузивном интервјуу за Радио Београд 2, председник Српске академије наука и уметности, академик Зоран Кнежевић, који је на ту дужност ступио почетком априла 2023. године каже да у Академији имате најшири могући спектар свих политичких опредељења и убеђења, и ту наћи заједнички именитељ и став често није једноставно.

"Отуда нам понекад и замерају људи да на нешто нисмо на време одреаговали. Академија је помало ригидна институција, конзервативна и њој треба времена да дође до неких закључака, ако уопште може да дође у појединим ситуацијама. Бавити се дневном политиком је немогуће“, истакао је Кнежевић.
Додаје и да, са друге стране, сматра да у оквиру политичких одлучивања могу да се користе научни аргументи и да ту Српска академија наука и уметности види своју улогу.
У 2024. години очекују нас избори за нове чланове САНУ.
Зоран Кнежевић истиче да му је жао што нема више жена академика.
"На прошлим изборима смо имали један број кандидаткиња за чланство у Академији које су, по мом суду, биле изванредне. Догодило се да баш ниједна не прође, некима је фалио само понеки глас. Мислим да то није добро ни за Академију ни за наше академско окружење и остаје да се надамо да ће се у следећем изборном циклусу то променити“, каже Кнежевић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.