Izvor: RTS, 29.Dec.2023, 18:01

РИК одбацио приговор коалиције СПН за поништавање избора

Републичка изборна комисија одбацила је приговор листе "Србија против насиља" за Београд о поништавању избора, а како је објаснио председник РИК-а Владимир Димитријевић, предлог је одбачен, јер га је РИК-у поднело неовлашћено лице.
На седници је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << претходно заменик председника РИК-а Марко Јанковић рекао да је РИК добио приговор коалиције СПН за одборнике Скупштине града Београда, те да је уз наведени приговор достављено и решење ГИК-а где се градска комисија огласила ненадлежном за одлучивање по приговору и предмет упутила РИК-у. 

"На овакву одлуку ГИК-а уложена је жалба Вишем суду у Београду од стране коалиције 'Србија против насиља', а Виши суд је донео пресуду против решења ГИК-а као неосновану", рекао је Јанковић.
Даље је додао да је РИК претходно испитујући приговор по питању стварне надлежности РИК-а констатовао да је коалиција СПН као подносилац листе кандидата за одборнике за Скупштину града поднела захтев за поништавање гласања на свим бирачким местима на територији ГИК-а. 
Он је навео и да је у том приговору било и примедби на републичке изборе, односно да су избори за народне посланике спроведени уз "грубо кршење права", па се тражи поништавање гласања на свим бирачким местима.
"На основу оваквих чињеница сматрам да подносилац приговора, коалиција 'Србија против насиља', као подносилац листе за кандидате за одборнике Скупштине града Београда нема активну легитимацију за подношење правних средстава у поступку спровођења избора за народне посланике и не спада у круг овлашћених субјеката због чега сматрам да је овај приговор поднет од стране неовлаћеног лица и да га треба одбацити", рекао је Јанковић.
Члан РИК-а Владимир Драгаш је такође оценио да РИК треба да се прогласи ненадлежним за одлучивање будући да, како каже, није РИК-у ни упућен.
"Поднела га је изборна листа односно лица која су овлашћена за подношење изборне листе која је проглашена за градске изборе. Та лица су у приговору навела да се подноси ГИК-у, дакле постоји захтев према ГИК-у да се пониште избори на свим местима на њиховој територији, а везано за те изборе", рекао је Драгаш.
Он је навео да се "очигледним затварењем очију" дошло до тога да се ГИК прогласи ненадлежним и закључује да се приговор не односи на градске већ на републичке изборе. 
Републичка изборна комисија поништила је резултате парламентарних избора на још четири бирачка места.
РИК је поништио резултате на два бирачка места у Бачком Петровцу, на бирачком месту број 7 у Петровцу на Млави, као и на бирачком месту број 20 у Мионици.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.