Izvor: RTS, 27.Dec.2023, 17:30

Откуп свиња и говеда по квалитету уместо на основу живе мере

По угледу на земље које имају развијено сточарство, велики кланичари у Србији од 2025. године, свиње и говеда, плаћаће на основу процента меснатости. Увођењу новог система, претходио је недавно завршен Твининг пројекат „Подршка успостављању система класирања трупова >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у складу са Заједничком пољопривредном политиком ЕУ".
Уместо на основу живе мере, кланица Недељковић из Шашинаца, свиње и говеда од 2025. требало би да плаћа по квалитету. Проценат меснатости, утврђиваће различитим методатма за које су радници обучени.

“За свињске трупове ће се примењивати три методе. Две полуаутоматске, и једна ручна метода. Од две полуатоматске, користиће се фатометар два, и опти грејт метода бити уз помоћ лењира, методом две тачке. Класификација говеђих трупова вршиће се визуелном техником тренутно код нас у фирми је двоје радника прошло обуку техничких класификатора”, објашњава Аљоша Гнип, технолог у кланици ''Недељковић''.
Класификација према меснатости, требало би да мотивише фармере, смањи трошкове узгоја, и побољша квалитет крајњих производа.
"Ја сам до сад продавао на кило, кила живе ваге. Небитна меснатост, плаћено по кили живе ваге”, каже Жељко Милутиновић, сточар из Дреновца. На питање шта мисли о новом начину откупа меса, одговара: “Биће мало проблема. Ми нисмо навикли на тај вид откупа''.
“Ми данас имамо товљенике који се плаћају на основу живе мере. Жива мера негде око 260 динара, без ПДВ-а. што је доста висока цена, али се плаћа на основу 100 кг живе мере. Нису сви товљеници исти. Један товљеник од сто кила, може да има 58-60% меса, док други може да има 55, што значи да крајњи квалитет није исти. Кланичар добија за исту цену, исти или бољи квалитет, а шта добија примарни произвођач, меснатији товљеник троши мање хране”, истиче проф. др Иван Радовић, са Пољопривредног факултета Нови Сад.
Истраживање спроведено у Војводини показало је да је проценат меснатости свиња све већи. Прилагођавање систему класификације трупова, планирано је током наредне године.
"Ми смо 2023. године урадили дисекцију на 120 трупова, магнетну резонанцу, снимили више десетина трупова, да бисмо могли да одредимо праву формулу. Обучили смо класификаторе у кланицама које ће бити у обавези да раде оцену меснатости, по правилнику који је већ спреман, све кланице које кољу преко петсто товљеника на недељном нивоу, и преко 40 говеда на недељном нивоу, биће у обавези да раде оцену меснатости на линији клања'' наглашава проф. др Иван Радовић, са новосадског Пољопривредног факултета.
Оцењивање квалитета, контролисаће национално тело при министарству пољопривреде. Сточари незадовољни проценом меснатости, имаће право на приговор.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.