Izvor: RTS, 21.Dec.2023, 17:40

Лајчак: Крај јануара рок за формализацију споразума Београда и Приштине

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак каже да је крај јануара 2024. крајњи рок за формализацију споразума Београда и Приштине, те да су у октобру Курти и Вучић изразили начелну спремност да прихвате европски нацрт статута за оснивање Заједнице >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << српских општина.
Лајчак је навео да су у октобру оба лидера изразила начелну спремност да прихвате европски нацрт статута за оснивање Заједнице српских општина.

Како је додао, премијер Курти је условио прихватање Статута (о ЗСО) потписивањем Споразума Приштине и Београда о путу нормализације, његовог анекса, као и самог Статута.
Истовремено, Београд је доставио додатна питања за појашњење", навео је Лајчак у интервјуу приштинском порталу Експрес.
Објашњава да је стога имплементација тренутно на чекању због ових захтева страна, а да његов тим напорно ради на томе да одговори у својству фасилитатора.
"Мој тим је још једном испитао питање формализације према захтеву Косова, а Косову смо понудили неколико опција у вези с тим и тренутно чекамо њихов одговор", рекао је Лајчак.
Нагласио је да су у међувремену земље чланице ЕУ задужиле Брисел да обавезе Србије које произлазе из Споразума уврсти у Поглавље 35 преговора, које обухвата нормализацију односа са Приштином, пре краја јануара 2024.
"Дакле, овде имамо јасан временски оквир за формализацију Споразума као дела уговорног споразума са ЕУ и критеријумима за чланство Србије", навео је Лајчак.
Појаснио је да у вези са захтевом Приштине да Београд потпише Статут, то није неопходно.
Према његовим речима, законски акт, како је тренутно осмишљен, треба да буде интерни документ власти у Приштини. "Потписом Београда и Приштине, Статут би постао међународни споразум, што није“, навео је Лајчак.
Лајчак је додао да Брисел са привременим институцијама у Приштини разговара о питању додатне формализације Споразума о путу нормализације и анексу његове имплементације.
"Паралелно, угостили смо српске правне стручњаке у Бриселу како би разговарали о различитим аспектима документа. Ово је легитимно јер је овај нацрт детаљан и опширан. Али не заборавимо да је прихватање текста Статута само један елемент процеса и потребни су додатни кораци са приштинске стране за оснивање Удружења", рекао је Лајчак.
На примедбе из Приштине о овлашћењима која нуди предложени нацрт статута, рекао је "да су спремни на разумна прилагођавања и појашњења, посебно да побољшају читљивост текста и учине га разумљивијим".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.