Izvor: RTS, 21.Dec.2023, 17:09

Јелке са бусеном украс шабачких домова, касније дворишта

Кићење јелке један је од најлепших новогодишњих обичаја. Последњих година, Шапчани се све више одлучују за куповину четинара са бусеном.
Породица Лончарић до Нове године, требало би да добије новог члана. Осим поклона, бебу ће у стану чекати и >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << јелка са бусеном.
“Лепше мирише, лепше изгледа, и свакако је здравије, природније, тако да, лепше је унети део природе у кућу него пластику”, каже Матеја Лончарић из Шапца.
Ове јелке у расаднику Јавно-комуналног предузећа "Стари град" расле су 10 година.
“Када се бирају новогодишње јелке углавном се бирају смрче, где се гледа да је врх прав, да је лепа зелена боја, да има лепу форму грана, а најлепше мирише дуглазија која има цитрусни мирис, значи на лимун и поморанџу”, објашњава Катарина Миланковић, пословођа у Градском зеленилу.
Због разлике у температури, потребно је да јелка, пре уношења у кућу, неколико дана буде у незагрејаном простору.
“Треба повести рачуна о даљој нези, то подразумева умерено заливање, да супстрат има увек довољну количину воде за биљку, и потребно је чешће орошавати, просторију у којој је новогодишња јелка треба у току дана проветравати, да се биљка никада не ставља близу грејног тела, зато што четине могу да отпадну и треба водити рачуна и о постављању накита да не би дошло до ломљења грана, и урушавања естетске вредности биљке а и здравствено стање да јој се не урушава”, наглашава Радановић Славица, руководилац сектора Градског зеченила у ЈКП.
После празника, ако се правилно негују, јелке ће расти и бити украс и у дворишту. Препорука стручњака је и да се не саде близу стамбених објеката.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.