Због чега је Нови Сад идеално место за прославу новогодишњих и божићних празника?

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Dec.2023, 20:01

Због чега је Нови Сад идеално место за прославу новогодишњих и божићних празника?

Зимски период одувек је био магнет за туристе који желе да посете Нови Сад, али и саме становнике града, који не морају да напуштају Нови Сад како би уживали у празничним чаролијама. Идилична атмосфера, бајковито окићене улице, као и догађаји који се одржавају на бројним локацијама >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у граду чине Нови Сад идеалним местом за сезону празника. Фото: ТОНС Туристичка организација Града Новог Сада (ТОНС) је већ почетком новембра кренула у опсежну традиционалну зимску кампању под називом „Зимска фантазија“  како би све грађани, али и туристи осетили дух Новог Сада уз догађаје као што су: Новосадски Зимзоленд, Божићна чаролија, Ледена шума, Божићно-новогодишњи концерти класичне музике, наравно Дочек Нове године и многе друге манифестације.
Када је реч о боравку туриста око новогодишњих празника, целокупна атмосфера и фантастични доживљај који Нови Сад пружа током тих дана, попут дневних журки или Ледене шуме, заслужни су за велику заинтересованост за наш град.
Новосадски Зимзоленд „Новосадски Зимзоленд” је зимски фестивал који се одржава на главном градском тргу, а настао је по угледу на најлепше божићне пијаце у Европи. Празнична атмосфера је употпуњена разноврсним програмом који сваког дана окупља стотине посетилаца. У тридесетак кућица посетиоци имају прилику да пробају кувано вино, разна пива, храну специфичних укуса, као и да купе сувенире и новогодишње украсе. У свакој кућици чучи један мали, божићни свет који својим мирисима и укусима враћа на најушушканија места у сећању.
Ове године ова манифестација је почела 25. новембра а трајаће до 26. децембра. У ова 32 дана сви посетиоци ће моћи да уживају у наступима бендова, хорова и ди-џејева, представама и радионицама за децу, дељењу пакетића, празничним местима за фотографисање и изузетним домаћим производима у преко 30 новогодишњих кућица.
Божићна чаролија Фото: Дневник Божићна чаролија је божићни и новогодишњи фестивал који својим разноврсним програмом употпуњава празничну атмосферу у којој уживају подједнако Новосађани и њихови гости. Сваке вечери од 18 часова на „Распеваној јелци“ наступају дечији хорови, изводећи божићне и новогодишње песме, док се од 19 часова на бини организују концерти популарних новосадских бендова. У празнично украшеним дрвеним кућицама посетиоци могу да купе разноврсне празничне рукотворине, декупаж предмете, накит, слатке и слане гурманлуке, као и кувано вино и чај, који су неизоставни део зимског фестивала.
Ове године овај фестивал се одржава на платоу испред тржног центра Променада и траје од првог децембра до 10. јануара.
Ледена шума Ледена шума је једна од најдражих зимских манифестација у Србији која се традиционално одржава током децембра и јануара месеца у Дунавском парку, у Новом Саду. У саставној понуди Ледене шуме налази се велико и лепо уређено клизалиште које се састоји из централног, наткривеног дела и његове пратеће, кружне стазе која је постављена око језера у Дунавском парку.
На програму манифестације је мноштво културних дешавања, едукативних дружења, изложбених активности и хуманитарних сусрета. У циљу популаризације рекреативног клизања као забавног зимског спорта, сатницом на леду омогућена је и бесплатна школа клизања. Традиционални дочек Дечје Нове године одржава се 31. децембра у дневном термину.
Посетиоци могу да се клизају Леденом шумом сваким даном од 9-22:30ч од 18. децембра до 14. јануара.
Божићно-новогодишњи концерти Циклус „Божићно-новогодишњи концерти” чине програми којима се обележавају празници од Божића по грегоријанском календару, затим Нове године („Новогодишњи гала програм”), потом и Божића и Нове године по јулијанском календару. Као посебан вид своје активности МОНС организује овакве програме још од 1997. године настојећи, пре свега, да улепша својим суграђанима празнични период, али и да обогати уметничку понуду града.
Концерти се одржавају у Синагоги, а рограм можете пронаћи на сајту организатора www.muzickaomladina.org.
Дочек у Новом Саду Новосадски Дочек, биће реализован седми пут, као јединствена прослава две Нове године – у Европи 31. децембра у Подграђу и 13. јануара на локацијама широм Новог Сада и у околини.
Настао у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“, Дочек је у претходних седам година директно допринео да, уз друге пројекте, Нови Сад освоји престижна признања – награду за једну од најуспешнијих Европских престоница културе „Мелина Меркури“, награду за Најбољи европски тренд бренд у области културе, ту је и престижна УНЕСКО листа креативних градова, док се два пута нашао и у номинацији за Најбоље европске фестивале.
Као прва прослава Нове године која је спојила извођачку и визуелну уметност, и већ обухватила спектакуларне новомедијске изложбе, Дочек наставља да поставља нове стандарде, мењајући и праксу традиционалног ватромета коју замењује специјалним визуелним ефектима и биоразградивим материјалима 31. децембра, у духу већ познате Тесла светлосне галерије, која сваке године има ново издање у Подграђу.
Све извођаче и целокупан програм који вас очекује 31. децембра и 13. јануара можете пронаћи на сајту организатора https://docekns.rs.
Сви поменути догађаји, допринели су континуираном расту туристичког промета у Новом Саду. То сврстава децембар у месеце са већим бројем долазака и ноћења туриста у односу на остатак године. Да је цео децембар заиста прометан у туристичком смислу, говоре нам и подаци са портала е-Туриста, на основу којих видимо да су током читавог децембра ноћења туриста равномерно распоређена.
Туристе привлаче и сви занимљиви садржаји које град нуди, почевши од пријатне и идиличне атмосфере, срдачних и благих домаћина, ушушканог амбијента које пружају салаши и чарде где уз звуке тамбурица и најбоља вина гости проналазе безбрижност и радост, па до многобројних догађаја за све узрасте и свачији укус. Нема сумње да ће Нови Сад и ове године испунити очекивања свих оних који одлуче да дочекају 2024. годину на његовим чаробним улицама.
Šta je sve Doček u Novom Sadu promenio?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Због чега је Нови Сад идеално место за прославу новогодишњих и божићних празника? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.