Zvečan: Srbi svojim putem

Izvor: Večernje novosti, 04.Jul.2013, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvečan: Srbi svojim putem

U ZVEČANU je u četvrtak osnovana privremena Skupština Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, uprkos nedvosmislenom protivljenju partija vladajuće koalicije u Beogradu. Za šefa parlamenta imenovan je socijalista Slavko Stevanović. Potpredsednici su Kosta Galjak (SNS) i Dobrosav Dobrić (SRS), a sekretar je Ljiljana Ljumović iz DSS. Još dva vicepredsednika naknadno će delegirati opštine južno od Ibra. Premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Ivica Dačić poručio je da formiranje skupštine ne ide u korist državi Srbiji, ni srpskom narodu, da o tome niko nije obavestio Vladu i da to nije urađeno u skladu sa Ustavom i važećim zakonima: - Srbi treba da nauče da ne rade u korist svoje štete. Upitan kakva bi mogla da bude reakcija države Dačić je rekao: - Kakva može da bude reakcija na nešto što ne postoji. Konstituisanjem Skupštine KiM, prema rečima njenog predsednika Stevanovića, brani se ustavni poredak Srbije, a međunarodnoj zajednici šalje poruka da se Srbija “ponovo uspravlja” i da se moraju poštovati međunarodno pravo, povelja UN i Rezolucija 1244:BIRALIŠTA DALEKO POMOĆNIK predsednika opštine Zvečan Ljubomir Radović izjavio je da Srbi neće na terenu primenjivati briselski sporazum i da neće izaći na izbore po zakonima iz Prištine, zakazane za 3. novembar: - Naš glavni grad je Beograd, naša Republika je Srbija. - Samo demokratska i ekonomski jaka Srbija može pomoći srpskom narodu na KiM, ali ne možemo prihvatiti da cena ulaska Srbije u EU bude gubitak teritorije i nasilna integracija u institucije nepriznate države. Od 119 odbornika sednici je prisustvovalo njih 97 koji su položili zakletvu i usvojili Deklaraciju. U njoj se navodi da je Skupština predstavničko telo građana koji poštuju Ustav i zakone Srbije. Istovremeno, reakcije u republičkom parlamentu u Beogradu bile su oprečne. Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun (SNS) bio je izričit: - Formiranje privremene skupštine na Kosovu i Metohiji slabi pozicije srpskog naroda i Srbije. Đorđe Milićević, član predsedništva SPS, naveo je da njegova partija niti učestvuje u formiranju Skupštine na KiM, niti je prihvata. Funkcionr LDP Bojan Đurić je kategoričan: - Skupština ne može pomoći Srbima na severu i gura ih u novu vrstu konflikta, ne samo sa Prištinom već i sa Beogradom, zbog čega će oni na kraju biti najveće žrtve. Za razliku od njega, potpredsednik DSS Slobodan Samardžić pružio je snažnu podršku namerama Srba sa KiM. Radenko Nedeljković, načelnik Kosovskomitrovačkog okruga, kaže za “Novosti” da nije reč ni o kakvoj “paralelnoj” politici: - Naša odluka nije usmerena protiv naše države. Naprotiv, mi želimo da je očuvamo u Pokrajini, dok se briselskim sporazumom ona odriče suvereniteta nad KiM. O atmosferi koja je vladala u četvrtak u Zvečanu i relacijama između Srba u južnoj pokrajini, kaže Nedeljković, dovoljno govori to što su na najvišim funkcijama ljudi iz različitih partija.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Imaju kosovska dokumenta, a osnivaju srpsku skupštinu

Izvor: Blic, 05.Jul.2013, 15:24

Radni deo jučerašnje konstitutivne sednice Privremene skupštine AP Kosova i Metohije u Zvečanu vodio je Petar Radovanović, penzioner iz Zvečana koji ima ličnu kartu Republike Kosovo, saznaje "Blic"...- O formiranju privremene skupštine niko nije obavestio Vladu Srbije i to nije urađeno u skladu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.