Zečević: Još veći pritisak SAD na Beograd ukoliko ne dođe do rešenja za KiM

Izvor: RTS, 04.Nov.2019, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zečević: Još veći pritisak SAD na Beograd ukoliko ne dođe do rešenja za KiM

Na današnjem sastanku predsednika Aleksandra Vučića i američkog izaslanika za Zapadni Balkan Metjua Palmera doći će do određenih razjašnjenja, navodi Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije. Ističe da je Srbija spremna na određene kompromise, ali ne i na priznanje Kosova na čemu Sjedinjene Države insistiraju.
Slobodan Zečević navodi da će na sastanku Srbiji možda biti ponuđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da prestane sa kampanjom za povlačenje priznanja Kosova, a da će zauzvrat Albanci ukinuti takse.

"Na današnjem sastanku Vučića i Palmera doći će do određenih razjašnjenja. Srbija je spremna na određene kompromise, ali ne i na priznanje Kosova. Možda će, u krajnjoj liniji, biti ponuđeno da Srbija prestane sa kampanjom za povlačenje priznanja Kosova, a da zauzvrat Albanci ukinu takse da bi se selo za pregovarački sto", navodi Zečević.
Komentarišući izjavu zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD koji je u Prištini rekao da Srbija ne može ući u EU ako ne prizna nezavisno Kosovo navodi da na tome Sjedinjene Američke Države insistiraju od samog početka.
"Priznanje Kosova, to je nešto što Amerikanci predstavljaju kao priznavanje realnosti na terenu, onoga što se dogodilo u prošlosti, da je to nešto što je nepovratan proces", navodi Zečević.
Govoreći o poruci o mogućim sankcijama SAD prema Srbiji zbog ruskog nauružanja, ocenjuje da do toga neće doći.
"SAD dozvoljava da Srbija kupuje određeno oružje u Rusiji, ali ne dozvoljavaju kupovinu S400 koji ima veći domet i oni se osećaju ugruženim tim sistemom, ali predsednik je rekao – da mi to nismo ni nabavili, i u tom smislu ne bi trebalo da bude sankcija", navodi Zečević.
Dodaje, da ukoliko Beograd i Priština ne dođu do rešenja, može doći do još većeg pritiska na Srbiju.
"Treba imati u vidu da ako se produži taj konflikt koji imamo sa Albancima da tu može da bude eventualno nekih komplikacija i za našu spoljnopolitičku poziciju ukoliko, recimo, SAD zaoštri stav naredne dve ili tri godine po pitanju KiM, onda mi možda možemo da se nađemo pod još većim pritiskom", objašnjava Zečević.
Smatra da se stav SAD vratio na početne pozicije.
"Postoji jedan kontinuitet, konstantnu politiku prema Srbiji koja je u suštini zasnovana na tome da se toliko ne uvažavaju srpski nacionalni interesi, a guraju se neki balkanski mikrošovinizmi u prvi plan. To je neka konstanta koja se uvek vraća. U nekom trenutku se učinilo da će sa Trampom to da se promeni u nekom pravcu, mada sa Trampom treba biti oprezan, svi kažu da je on nepredvidiv, da možđe u jednom trenutku da promeni politiku. Ostaje da vidimo posle razgovora Vučića i Palmera šta će biti na kraju", zaključio je Zečević.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.