Zbog nedostatka kvoruma odloženo glasanje o zakonu o tzv. OVK

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Avg.2020, 09:11

Zbog nedostatka kvoruma odloženo glasanje o zakonu o tzv. OVK

Glasanje o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti borbe tzv. OVK nije danas u parlamentu privremenih prištinskih institucija stavljeno na dnevni red, jer nije bilo dovoljno poslanika u skupštinskoj sali, zbog čega je odloženo za četvrtak.

"Trenutno je samo 47 poslanika u skupštini. Trenutno nema kvoruma za glasanje o Nacrtu zakona", rekla je predsednica skupštine Vjosa Osmani, prenosi prištinski list ''Zeri''.

Skupština privremenih prištinskih institucija počela >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je ranije da raspravlja o nacrtu zakona o vrednosti borbe tzv. OVK, uprkos kritikama dela javnosti, stranih diplomata u Prištini, kosovskih Srba i zvaničnog Beograda.

Na početku rasprave, poslanik Pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi rekao je da zakon ima suštinskih problema i da "ne podržava autentičnu istoriju OVK''.

"Samoopredeljenje nije protiv vrednosti rata, da se one zaštite. Ali se postavlja pitanje da li ga treba zaštititi zakonom, koga treba zaštititi i od koga je ugrožen. OVK nije potrebna zaštita, već institucionalno priznavanje", rekao je Seljimi.

Predlagač zakona iz Demokratske partije Kosova (DPK) Gazmend Bitići, protiv čijeg je lidera Kadrija Veseljija Specijalni sud za zločine OVK podigao optužnicu, rekao da je zakon važan za "slavnu prošlost", prenelo je Kosovo onlajn.

Poslanici skupštine razmatraju nacrt zakona o zaštiti borbe OVK, uprkos reakciji dela javnosti, pojedinih stranih diplomata i Srba sa Kosova, koji su ocenili da bi njegovo ugrozilo slobodu govora i rad Specijalnog suda u Hagu.

S druge strane, predstavnici albanskih partija podržali su donošenje takvog zakona, negirajući navode o tome da on ugrožava bilo koja građanska prava i tvrdeći da on ne zadire u nadležnosti krivičnog zakonika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da je za Srbiju ''užasna vest'' najavljeno donošenje zakona o zaštiti vrednosti tzv. OVK, jer je to uvođenje verbalnog delikta, zabrana drugačijeg mišljenja i dodatno šikaniranje i maltretiranje Srba.

On je dodao da je na to upozorio i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i zamolio ga da to uzme u obzir.

Kako se navodi u prvom članu Nacrta, u koji je portal imao uvid, cilj zakona je "zaštita vrednosti borbe OVK, koja je svojim požrtvovanjem, angažovanjem dala neprocenjivi doprinos Oslobodiladkoj borbi Kosova i bila odllučujući faktor za slobodu i nezavisnost naroda Kosova".

Zakonom se određuje i "institucionalna i građanska obaveza za zaštittu vrednosti borbe OVK", a kako se navodi, ko ne bude poštovao odredbe, biće krivično gonjen.

Članom 6. se nalaže Kosovskoj vladi da reaguje u slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK na osnovu naloga vlasti u Beogradu.

"U slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK, na osnovu međunarodnih naloga za hapšenje koje je izdala Srbija iz političkih motiva, Vlada Kosova preduzima potrebne mere za zaštitu veterana i u roku od pet dana mora pismeno da obavesti Skupštinu o preduzetim merama", piše u članu 6.

Navodi se da je svaki zvaničnik i građanin Kosova dužan da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene tim zakonom.

Zakon o vrednostima OVK je predložila Demokratska partija Kosova još početkom 2018. godine, a iako je protiv osnivača te stranke Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, napisana optužnica u Specijalnom sudu u Hagu, zbog sumnje da su na čelu OVK počinili ratne zločine, sredinom prošlog meseca kosovska vlada odobrila je Nacrt zakona i uputila ga skupštini na razmatranje.

Hotijeva vlada je to učinila istog dana kada je u Hagu počelo četvorodnevno ispitivanje kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da Zakon o vrednostima OVK koji prištinske vlasti planiraju da usvoje, predstavlja pokušaj da se Srbi nateraju da misle kao Albanci i da budu hapšeni ukoliko govore drugačije.

Vučić je dodao da će predlog zakona o OVK samo još snažnije homogenizovati Srbe na Kosovu.

Navodi iz Nacrta zakona nisu ostavili ravnodušnim ni međunarodne diplomate u Prištini.

SAD i Nemačka: Zakon o zaštiti OVK udar na demokratiju

Američki ambasador Filip Kosnet oglasio se po drugi put u poslednjih sedam dana, rekavši da su mnogi žitelji Kosova privatno preneli američkoj ambasadi da se ne osećaju bezbedno da bi javno govorili o zakonu o Oslobodilačkoj vojsci Kosova zbog "emotivno nabijene atmosfere" koju nosi javna rasprava o OVK.

"Zamislite koliko bi se građani suzdržavali kada bi zakon bio usvojen", naveo je Kosnet u autorskom tekstu objavljenom tim povodom u prištinskoj štampi.

"Verujem da ovaj zakon, bez obzira na ciljeve, nije u skladu sa opredeljenjem za osnovne slobode koje su u srži ustava Kosova. Usvajanje zakona, u sadašnjem obliku, oslabilo bi kosovsku demokratiju", napisao je Kosnet.

I u ambasadama Nemačke i Švajcarske reagovali su protiv nacrta zakona.

"U demokratskom društvu ne bi bilo dobro gušiti rasprave ograničavajući ih krivičnim zakonom", napisao je nemački ambasador Jorn Rohde.

Švajcarska ambasada je saopštenjem izrazila zabrinutost da bi zakon mogao da potkopa slobodu izražavanja, i pozvala kosovske lidere da pronađu druge načine da pokažu poštovanje prema OVK.

"Predloženi zakon može da izazove zastrašivanje kod nekih građana Kosova i ometa druge procese usmerene na suočavanje sa prošlošću", navode iz Ambasade Švajcarske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.