Završen referendum na severu Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2012, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen referendum na severu Kosova

KOSOVSKA MITROVICA -

Biračka mesta u četiri srpske opštine na severu Kosova zatvorena su večeras u 19 časova i prema prvim informacijama sa terena nije bilo problema tokom glasanja o tome da li građani prihvataju kosovske institucije.

U opštinama u kojima je glasanje trajalo dva dana, a to su Kosovska Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok, do 16 časova izlaznost je bila 64,2 odsto, a u Leposaviću gde je referendum organizovan samo danas, glasalo je 53 odsto upisanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << birača.

Referendum su nadgledali predstavnici Međunarodne krizne grupe koji su po rečima portparola za četiri opštine na severu Ljuba Radovića, "bili zadovoljni onim što su zatekli na terenu".

Prvi preliminarni rezultati znaće se tokom noći, a konačni će biti objavljeni do 19. februara.

Inače, u Leposaviću referendum raspisala je Skupština opštine i pored neslaganja sa ovom odlukom predsednika opštine Branka Ninića.

Pantić: Tadićeva izjava umerenea

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić ocenio je danas da je izjava predsednika Srbije Borisa Tadića o referendumu na severu Kosova "umerena".

"Predsednik Tadić je dao umerenu izjavu i ja ne razumem zašto se pojedini funkcioneri, pre svega oni koji rade u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, utrkuju u tome da što više loših reči iznesu na račun

lokalnih predstavnika i na račun onih građana koji su izašli na referendum", rekao je Pantić za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, izjavu Tadića o referendumu novinari tumače kao njegovo protivljenje održavanju plebiscita.

"Ali, ako pažljivo pročitate izjavu, videćete da je predsednik Tadić rekao u prvom delu rečenice da Srbi imaju pravo da izraze svoju volju, ali da ovaj referendum može, ali neće i po svaku cenu, loše uticati na položaj Srbije u međunarodnoj zajednici", rekao je Pantić.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je izrazio uverenje da će izjašnjavanje građana na referendumu promeniti odnos međunarodne zajednice prema Kosovu i Metohiji.

Pantić je uveren da niko neće moći da ignoriše rezultate referenduma, koji će, kako je dodao, uputiti jasnu poruku kosovskim Albancima, kao i međunarodnoj zajednici.
Pogledaj vesti o: Izlaznost na izborima

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završen referendum na severu Kosova

Izvor: Vesti-online.com, 15.Feb.2012

Biračka mesta u četiri srpske opštine na severu Kosova zatvorena su večeras u 19 časova i prema prvim informacijama sa terena nije bilo problema tokom glasanja o tome da li građani prihvataju kosovske institucije.

Nastavak na Vesti-online.com...

Završeno izjašnjavanje na severu

Izvor: VOA, 15.Feb.2012

Pravo glasa u opštinama Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin potok i Leposavić imalo je 35.499 gradjana.

Nastavak na VOA...

Pantić: Protiv kosovskih institucija 99 odsto

Izvor: Politika, 15.Feb.2012

KOSOVSKA MITROVICA – Predsednik  opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je FoNetu da je u toj opštini na referendumu glasalo 74,60 odsto od ukupnog broja upisanih birača i da su se 22 glasača izjasnila za kosovske institucije...„To je manje od jedan odsto od ukupnog broja izašlih...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.