Zavetnici prekinuli projekciju filma o Kosovu i separatizmu

Izvor: KMnovine.com, 13.Jun.2017, 07:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zavetnici prekinuli projekciju filma o Kosovu i separatizmu

Članovi Srpskog sabora Zavetnici prekinuli su danas projekciju filma "Kosovo...Nazdravlje! Gëzuar!" u Medija centru u Novom Sadu, u sedištu udruženja Nezavisnog društva novinara Vojvodine.





Ispred Medija centra Zavetnici su prethodno održali konferenciju za novinare, na kojoj je član Glavnog odbora Slobodan Jović, kako je saopšteno, upozorio da se u samom sadržaju filma, čiji je koproducent Dinko Gruhonjić >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << , srpska vojska i policija prikazuju kao okupatorske snage dok se pripadnici terorističke OVK predstavljaju kao legitimni borci za slobodu.

"Na delu je pokušaj rehabilitacije albanskih ratnih zločinaca i očigledna zamena teza gde se Srbima pripisuje krivica za rat na Kosovu i Metohiji, a Albancima uloga žrtve", naveo je Jović, saopštili su Zavetnici.

Jović smatra da je ovakav film vrsta promocije separatizma u Novom Sadu sa ciljem podsticanja istog u samoj AP Vojvodini.

Posle konferencije, kako je saopšteno, nekoliko članova Srpskog sabora Zavetnici uspelo je da uđe u salu u kojoj je bilo najavljeno emitovanje filma "Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!".

Oni su nosili slike srpskih žrtava sa Kosova i Metohije kao i slike njihovih ubica Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija, a jedna njihova članica je isključila film.

"Na samom početku projekcije članovi Zavetnika ugasili su projektor i prekinuli prikazivanje filma, uz povike: "Ovo je sramota!" Član Glavnog odbora Vedran Ćosić postavio je pitanje organizatorima: "Gde je pravda za srpske žrtve?! Ko je odgovoran za čitave srpske porodice koje su ubijane i kidnapovane?! Kako žive Srbi na KiM?!", navedeno je u saopštenju.


Zavetnici prekinuli projekciju filma "Kosovo, nazdravlje", koji srpsku vojsku prikazuje kao okupatorsku i promoviše tzv. državu Kosovo. Ugašen projektor na početku prikazivanja!
Posted by Srpski sabor Zavetnici on ponedeljak 12. jun 2017.


"U prvom redu nalazio se predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine koji je Zavetnicima psovao majku i vređao ih, nakon čega je nekoliko članova Zavetnika brutalno izbačeno iz sale", stoji u saopštenju.

Srpski sabor Zavetnici pozvao je nadležne organe da ubuduće zabrane sve slične događaje koji imaju za cilj podrivanje ustavnog poretka Srbije i omalovažavanje srpskih žrtava.

- Projekcija pomenutog filma koju su organizovale prozapadne NVO poput fondacije BIRN Kosovo, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, foruma ZFD Beograd kao i američke ispostave CIA za Balkan, tevelizije N1, deo projekta “Stvarni ljudi – stvarna rešenja” koji ima za cilj promovisanje dobrosusedskih odnosa između tzv. Kosova i Srbije. Finansijsku podršku ovom projektu pruža Delegacija Evropske unije u Srbiji. Ukazujemo na činjenicu da se u samom sadržaju filma srpska vojska i policija prikazuju kao okupatorske snage dok se pripadnici terorističke OVK predstavljaju kao legitimni borci za slobodu. Na delu je pokušaj rehabilitacije albanskih ratnih zločinaca i očigledna zamena teza gde se Srbima pripisuje krivica za rat na Kosovu i Metohiji, a Albancima uloga žrtve – reko je predsednik novosadskog odbora Zavetnika Slobodan Jović.

On je naveo da se film navodno bavi tematikom međuljudskih odnosa Srba i Albanaca prenebregava činjenicu da su Srbi na Kosovu i Metohiji već godinama građani trećeg reda i žrtve politike terora i ucena koju nad njima sprovode secesionisti u Prištini.

-Smatramo da je nedopustivo da se u okviru filma promoviše nekakva istorija “samostalnog Kosova”, a albanski narod prikazuje kao autohton na ovom prostoru jer je poznato da su Kosovo i Metohija vekovna srpska teritorija, a da Albanci do 1912. godine nisu uopšte imali zaokružen nacionalni entitet na prostoru Balkana – rekao je on.

Dokumentarni film "Kosovo... Nazdravlje! Gezuar!" je priča o susretu Arija Abduljija, teroriste "OVK" i oca Nektarija (svetovno Isaka) Vorgučića, bivšeg monaha manastira Dečani.

Njih dvojica su danas novinari i opijajući se u filmu pričaju o stanju na Kosovu, ratu, odnosima Srba i Albanaca, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti tog prostora. 


Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2017 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.