Zatvorena birališta na Kosovu i Metohiji, tri albanske stranke proglasile pobedu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2019, 06:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvorena birališta na Kosovu i Metohiji, tri albanske stranke proglasile pobedu

Na Kosovu i Metohiji su večeras u 19 časova zatvorena birališta i u toku je prebrojavanje glasova. Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtina, Demokratski savez Kosova Ise Mustafe i Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija proglasile su večeras u Prištini pobedu na izborima, javili su prištinski mediji.

Zeri piše da je bivši ministar pravde u Haradinajevoj vladi, iz Demokratske partije Kosova, Abelard Tahiri, izjavio je da je ta stranka pobednik ovih izbora.

I >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kandidat za poslanika Pokreta Samoopredeljenje, Albulena Hadžiju, rekla da je taj pokret, takođe, pobednik na izborima.

"Mi smo pobednici, što pokazuju ankete naših izveštača sa terena. Ali za nas je važan zvanični rezultat i slavlje ćemo odložiti dok ne dobijemo rezultate CiK", rekao je.

Pobedu je proglasio i Ljumir Abdžik iz Demokratskog saveza Kosova, a na osnovu prvih rezultata iz izbornih štabova.

"Tokom celog dana smo dobijali informacije iz izbornih štabova. Zadovoljni smo kako je sve prošlo, a prvi rezultati ohrabruju. Rezultati koje dobijamo idu u našu korist", rekao je Abdžik.

CIK: Pokret Samoopredeljenje i dalje je prvi

Nakon 70 odsto pregledanih glasačkih lista, Pokret Samoopredeljenje i dalje je prvi sa 26,03 odsto glasova, dok drugoplasirani Demokratski savez Kosova ima 25,35 odsto osvojenih glasova.

Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija je na trećem mestu sa 21,63 odsto, dok koalicija ABK SDP, Ramuša Haradinaja i Špent Ahmetija ima 11,74 odsto osvojenih glasova.

Inicijativa Fatmira Ljimaja, na ivici je da padne ispod cenzusa sa svega 5,16 odsto glasova.

Vučić: Najubedljivija pobeda Srpske liste

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je Srpska lista na parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji ostvarila najubedljiviju pobedu u svojoj istoriji sa 98,07 odsto glasova i osvojila svih 10 mandata u parlamentu u Prištini.

Konjufca: Samoopredeljenje i DSK formiraće vladu

Bivši poslanik u kosovskom parlamentu, Iljir Deda, poručio je večeras da Pokret Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija, i Demokratski savez Kosova, Ise Mustafe, imaju podeljenu odgovornost za buduće promene.

Pozivajući se na izveštaje sa terena koji su stizali u pomenute dve stranke, Deda je na svom fejsbuk profilu napisao da je današnji izborni dan novo poglavlje za tzv. Kosovo.

On je na svom fejsbuk profilu čestitao Albancima što su svojim glasovima odlučili da ostave za sobom "mračnu eru kleptokratskog upravljanja".

Funkcioner Pokreta Samoopredeljenje, Glauk Konjufca, takođe tvrdi da je taj pokret odneo pobedu na izborima i najavio da će ta stranka vladu formirati sa Demokratskim savezom Kosova, Ise Mustafe.

Građani severnog dela Kosovske Mitrovice počeli su da se okupljaju ispred sedišta SNS, kod spomenika knezu Lazaru, gde će sačekati objavljivanje rezultata izbora.

Na ulicama je vidno prisustvo pripadnika kosovske policije, koji su zaduženi za bezbednost.

Građani veruju da će izbori doneti boljitak za Srbe koji žive na KiM, i da će u Prištini biti formirana vlada koja će biti odgovornija, i da će to omogućiti obnovu dijaloga Beograda i Prištine i postizanje dogovora o rešenju kosovskog pitanja.

Mitrovčani ističu da im je najvažnije da ostanu na svojim ognjištima i da žive u slozi sa Albancima, i kao ceo svet.

Glasalo 44 odsto građana, u Severnoj Mitrovici izašlo 45 odsto

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) objavila je večeras preliminarne podatke o izlaznosti po kojima je glasalo 44 odsto građana sa pravom glasa.

Najveća izlaznost zabeležena je u Obiliću - oko 60 odsto, Zubinom Potoku - 57 odsto i Prištini - 56 odsto.

U Severnoj Mitrovici na glasanje je izašlo 45 odsto upisanih u birački spisak, a u Južnoj Mitrovici 42 odsto.

Zastava Albanije na biračkom mestu u opštini Gračanica

U opštini Gračanica, na biračkom mestu Kišnica, istaknuta je danas zastava Albanije.

Svoje glasačko pravo na ovom biračkom mestu ima 450 glasača, među kojima je oko 50 Srba.

Kako saznaje reporter RTV sa Kosova i Metohije, na ovakav postupak biće podneta žalba Centralnoj izbornoj Komisiji.

OEBS: Za sada bez problema, izlaznost veća nego ranije

Izborni proces ide glatko, mirno je, izlaznost je čak prilično visoka, viša nego na prethodnim izborima, izjavio je šef Misije OEBS na Kosovu i Metohiji ambasador Jan Bratu.

Bratu je posle obilaska biračkih mesta u srednjoj Tehničkoj šškoli "Mihailo Petrović Alas" rekao da za sada izborni proces protiče bez problema.

"Ne vidimo za sada veće probleme, propisi se poštuju, i ljudi glasaju. Ovo je dobro. Prema početnim povratnim informacijama, do sada izborni proces ide glatko. Moram da pohvalim opštinske izborne komisije u četiri opštine na severu, uradili su veoma dobar posao, i kao što smo govorili ranije, vremenom se poboljšavaju", izjavio je Bratu.

Prema njegovim rečima, uočene su manje nepravilnosti, koje su zabeležene i prijavljene, ali one ne predstavljaju problem.

OEBS je ranije saopštio da na izborima na KiM neće biti u svojstvu posmatrača, već samo tehničke pomoći biračkim odborima i komisijama.

Na severu do 15 sati glasalo 37,1 odsto birača

Na parlamentarne izbore na severu Kosova i Metohije, do 15 časova, prema podacima Centralne izborne komisije u Prištini, izašlo je 37,11 odsto birača.

U severnom delu Kosovske Mitrovice glasalo je do 15 sati 7. 508 birača odnosno 33,43 odsto upisanih u birački spisak.

Kako je objavio CIK, u Leposaviću je glasalo 6.088 građana (38,45 odsto), u Zvečanu 3.623 (39,34 odsto), u Zubinom Potoku 3.006 (37,25 odsto).

U šest srpskih opština južno od Ibra prosečna izlaznost je bila 36,3 odsto.

U Opštini Gračanica je glasalo 6.397 birača (34,04 odsto), u Štrpcu 5.071 (42,64 odsto), Partešu 1.535 (31,85 odsto), Klokotu 1.296 (33,67 odsto), Ranilugu 2.019 (35,75 odsto) i Novom Brdu 3.886 birača (39,84 odsto).

CIK je objavio da je izlaznost na celom KiM do 15 sati bila 29,42 odsto birača.

U Prištini je izašlo do 15 sati 72. 080 birača odnosno 36,86 odsto.

Interno raseljeni Srbi glasali za opstanak i ostanak na Kosovu i Metohiji

Veliki broj interno raseljenih osoba glasao je danas na prevremenim parlamentranim izborima na Kosovu i Metohiji, a došli su organizovano autobusima, iz više gradova u centralnoj Srbiji, kako bi ostvarili svoje glasačko pravo.

Neki od njih, koji su stigli autobusima sa čačanskom registracijom, nisu hteli da daju izjave u kamere, ali su izveštaču Tanjuga rekli da su došli da daju glas za "opstanak i ostanak na Kosovu i Metohiji".

Potpredsednik Srpske liste i kandidat za poslanika u kosovskom parlamentu Igor Simić rekao je ranije danas da je više hiljada interno raseljenih Srba autobusima došlo na KiM da glasa.

Privedena dva člana biračkog odbora u Severnoj Mitrovici

Tužilaštvo Kosova saopštilo je da je do sada privedeno 20 osoba zbog različitih krivičnih dela koja su uticala na proces glasanja na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima održanim na Kosovu, prenosi Gazeta Ekspres.

Dvojici članova biračkog odbora, koji su danas privedeni zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj tokom izbornog procesa, određen je pritvor do 48 sati, potvrdio je regionalni portparol kosovske policije za sever Kosova i Metohije Branislav Radović.

Kako je rekao Tanjugu, izdato je rešenje o zadržavanju privedenih V. T. i Ž. U., koji su odvedeni u pritvorsku jedinicu u Leposaviću.

Predstavnik organizacije koja prati izbore na KiM Demokratija na delu (DnD) Dušan Radaković ranije danas izjavio je za Tanjug da nije bilo razloga za današnje privođenje dva člana biračkog odbora u severnom delu Kosovske Mitrovice, u Osnovnoj školi "Sveti Sava", jer, kaže, nema elemenata krivičnog dela.

"Ceo birački odbor i ujedno i ostali Albanci složili su se da žena može da glasa i ipak joj to nije bilo dozvoljeno. Mislim da je tu samo neka upotreba sile, ili šta već da se pokaže", rekao je Radaković.

Kako je rekao, jutros u 8.59 sati u učionici na biračkom mestu 12D, u Osnovnoj školi "Sveti Sava", albanski predstavnik je prijavio da je žena glasala sa kosovskim ekstraktom - izvodom iz knjige rođenih, na kome nema slike.

"Žena je to pokazala zato što nije ponela kosovsku ličnu kartu. Onda je izvadila srpsku ličnu kartu, da se vidi da je to ona. Albanska partija je prijavila to kao krivično delo, kako je glasala sa srpskom ličnom kartom, i prijavila CIK-u, koji je kontaktirao tužilaštvo, a koje je poslalo policijsku patrolu i ovde su privedene dve osobe - predsedavajući biračkom odboru U. Ž. i kontrolor reda T. V.", kazao je Radaković i dodaje da je to tražila stranka Demokratski savez Kosova.

Glasali i lideri koalicije Sloboda i SLS

Lideri i članovi srpskih partija, Samostalne liberalne stranke i koalicije Sloboda, glasali su izborima.

Kandidat Samostalne liberalne stanke (SLS) Slobodan Petrović glasao je na biračkom mestu u OŠ ''Miladin Mitić'' u Lapljem Selu.

Petrović je na biračkom mestu bio u pratnji supruge, a posle glasanja izjavio je da očekuje da građani ''glasaju po savesti''.

Nosilac liste koalicije ''Sloboda'' i kandidat za premijera Kosova Nenad Rašić glasao je u Osnovnoj školi ''Kralj Milutin'' u Gračanici.

U istoj školi glasala je i članica koalicije ''Sloboda'' Rada Trajković.

Posmatrač EU: Proces glasanja protiče bez problema

Šefica posmatračke misije EU za praćenje prevremenih izbora na KiM Viola fon Kramon-Taubadel izjavila je danas da je otvaranje biračkih mesta proteklo bez problema.

Viola fon Kramon-Taubadel, koja je posetila nekoliko biračkih mesta u Prištini, rekla je da će proces glasanja biti nadgledan tokom celog izbornog dana.

"Generalno nije bilo problema sa procedurama. Jedan ili dva birača nisu bili na pravom mestu glasanja, ali od onoga što smo do sada videli, oko 98 odsto protiče dobro i bez problema. Imali smo 30 timova za otvaranje glasanja i imaćemo 58 timova na terenu tokom celog dana", rekla je ona, prenosi RTK2.

Klina: Nekih Srba nije bilo u biračkim spiskovima 

Pojedini Srbi u Metohiji, koji su na prethodnim izborima bili u biračkim spiskovima, danas su imali problema da ostvare svoje pravo i glasaju.

Kako je objavila Prva televizija, članovi biračkih odbora nisu mogli da ih pronađu u spiskovima.

"Srbi koji su na ranijim glasanja bili na biračkom spisku i koji žive u opštini Klina, u selima Vidanje i Bica, imaju velikih problema, jer ih trenutno nema na biračkim spiskovima", kazao je za Prvu televiziju predsednik privremenog organa Opštine Klina Božidar Šarković.

Srbi masovno izlaze na glasanje

Srbi na severu Kosova i Metohije danas masovno izlaze na glasanje za vanredne parlamentarne izbore.

Dalibor Jevtić glasao u Štrpcu

Potpredsednik Srpske liste i dosadašnji ministar u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić glasao je danas u Osnovnoj školi "Staja Marković" u Štrpcu.

On je izrazio zadovoljstvo što je, i pored tehničkih problema, kada je usled greške CIK-a glasanje kasnilo pola sata, izborni proces nastavljen, prenosi Kosovo online.

"Prve informacije govore da će izlaznost i u Štprcu, ali i širom Kosova, biti velika. To je ohrabrujuća vest i očekujem da ovi izbori potvrde ono što je naš interes, a to je srpsko jedinstvo. S druge strane, želimo da nemamo niti jedan incident i da se sve završi u najboljem redu", rekao je Jevtić.

U devet biračkih centara u Štrpcu postoji 21 biračko mesto, pet biračkih mesta nalazi se u ŠŠtrpcu gde pravo glasa ima 3.500 birača, u Jakincu i Firaji po tri, dok u ostalim selima ima jedno ili dva biračka mesta.

Na biračkim mestima nalaze se i predstavnici OEBS koji, kako je ranije rečeno Tanjugu, pružaju tehničku podršku, ali nisu u posmatračkoj misiji. Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas posle glasanja u severnom delu Kosovske Mitrovice da su ovi izbori odlučujući za budućnost srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije, te da je zato potrebno da ta lista osvoji svih 10 mandata u kosovskoj skupštini.

U severnom delu Kosovske Mitrovice na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Sveti Sava" već je glasao veliki broj građana. Na birališta dolaze i mladi i stari, a mnogi od njih do svojih glasačkih mesta stižu porodično.

U Severnoj Mitrovici od jutros je, zbog izbornog dana, velika gužva na ulicama, kojima se kreće znatno više ljudi nego što je to uobičajeno nedeljom.

Glasanje na Kosovu i Metohiji počelo je u 7 sati ujutru, a birački centri se zatvaraju u 19 časova. Od 120 poslaničkih mesta u kosovskoj skupštini, deset je garantovano za Srbe, a još deset je rezervisano za predstavnike nacionalnih manjina.

Pravo glasa ima oko 1,9 miliona birača, od kojih je u deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom 117.808.

U četiri opštine na severu Kosmeta registrovano je 58.187 birača.

U Severnoj Mitrovici pravo glasa ima 22.457 birača, koji glasaju u osam biračkih centara, unutar kojih se nalazi 27 biračkih mesta, od čega su dva privatna objekta, a ostalo su škole.

Tači pozvao građane da u što većem broju izađu na izbore

Kosovski predsednik Hašim Tači pozvao je građane da danas u što većem broju izađu na vanredne parlamentarne izbore.

"Danas Kosovo bira novo zakonodavno telo, koje će takođe izabrati novu vladu Kosova, koja bi trebalo da poboljša život naših građana i suoči se sa izazovima koji pred njima stoje", napisao je Tači na Fejsbuku.

Tači je pozvao i na fer, slobodne i poštene izbore.

"Izgradili smo tradiciju dobrih izbora i prihvatili su je svi. Neka Kosovo pobedi danas", napisao je Tači na Fejsbuku.

Izborni proces prati i veliki broj medija, a o bezbednosti na severu pokrajine danas se brine oko 650 policijskih službenika Kosovske policije.

I Građani Gračanice od jutros u 7 sati, kada su otvorena biračka mesta, glasaju u velikom broju za kandidate na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji.

U Gračanici se glasa na 32 biračka mesta i za sada izborni proces protiče bez problema, a izlaznost je velika.

Gračanica je opština s većinskim srpskim stanovništvom, a pravo glasa ima 21.837 birača.

Mitrovčani: Glasamo za slobodan život i da se ukinu takse

Građani severnog dela Kosovske Mitrovice od jutros masovno izlaze na glasanje, a očekuju da će Srpska lista (SL) pobediti i osvojiti svih deset mandata u kosovskom parlamentu, kao i da će posle izbora Priština ukinuti takse i da će biti rešeno kosovsko pitanje.

Mitrovčani ističu da pobeda Srpske liste za sve Srbe na Kosovu i Metohiji znači pravo na slobodan život i pravo da traže pomoć države Srbije koja ih je, ističu, i do sada podržavala u svemu.

Kako kažu, dajući glas Srpskoj listi glasaju za bolji život, nova radna mesta za mlade i za to da se reši kosovsko pitanje.

Miodrag Nedeljković, koji ceo život živi u Kosovskoj Mitrovici, kaže da očekuje da izbori završe na miran i legitiman način i da se posle izbora "smiri i srpski i albanski narod", kao i da se u južnu pokrajinu vrate raseljeni Srbi.

"Da se nastave pregovori, da se ukinu takse i da sve krene normalno, ništa drugo ne očekujemo, ali da sve bude u miru i razumevanju, da narod ne bude zavađen", naglašava Nedeljković.

Govoreći o rešenju kosovskog pitanja, Nedeljković smatra da je sa Albancima teško pregovarati i da oni traže nešto što nikad nisu imali.

"Ispada da su im Srbi oduzeli nezavisnost. Mi želimo da živimo sa njima, ali u Srbiji. Svi Albanci koji žele da normalno žive sa nama, imaće ista prava kao i mi, jer mi smo jedan narod, godinama smo živeli zajedno, prošli smo ratove, krize, bedu", naveo je Nedeljković.

On je pozvao je Albance da se "opamete i razmisle" jer je, kaže, ipak "bolje da živimo zajedno, a da nismo podeljeni".

Rakić: Izbori odlučujući za budućnost srpskog naroda

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je naveo da je veoma važno da na ove izbore Srbi izađu u što većem broju i pokažu svima koji prete i ucenjuju da ih ništa neće uplašiti i ništa neće pokolebati da ostanu i opstanu na tim prostorima.

"Kada Srbija zove, vidite kako to izgleda u Kosovskoj Mitrovici, od rane zore jutros su birači krenuli na birališta da daju svoj glas listi kojoj veruju", kazao je Rakić.

Ovi izbori odlučujući su iz više razloga, kazao je Rakić, a navodeći neke od njih rekao da su sve političke partije iz Prištine svoju kampanju započele upravo u južnoj Kosovskoj Mitrovici, a slogan im je bio ujedinjene Mitrovice.

"Mi koji živimo ovde odlično znamo šta to znači - u južnoj Mitrovici ne živi nijedan Srbin i to ujedinjenje znači proterivanje srpskog naroda sa ovih prostora", istakao je Rakić.

Kako kaže, izbori su važni i za Srbe južno od Ibra, koji žive u težim uslovima od Srba na severu pokrajine.

"Oni žive mnogo teže nego što živimo mi na severu i zavise od svoje države Srbije, jer država Srbija oko 40.000 plata obezbeđuje upravo za te ljude. Ukoliko se desi da Srpska lista ne osvoji svih 10 mandata može se desiti da dođe i do masovnog proterivanja srpskog naroda južno od Ibra", naveo je predsednik Srpske liste.

Na pitanje da li očekuje neke malverzacije na izborima, Rakić je kazao da veruje da će OEBS, ukoliko danas posmatra izborni proces, stati na put bilo kojim malverzacijama.

"Međutim, njima ništa nije sveto i njima uopšte ne verujem tako da očekujem da će pokušati da izvrše određene malverzacije, odnosno da iskoriste nevažeće listiće i preusmere ih na partije koje dolaze iz Prištine", kazao je Rakić.

Prema njegovim rečima, nivo izlaznosti i osvajanje svih 10 mandata za Srpsku listu je važno i za budući dijalog Beograda i Prištine.

Pojasnio je da će to "dati vetar u leđa Beogradu i predsedniku Aleksandru Vučiću da ima bolju pregovaračku poziciju", jer, kako kaže, srpski narod veruje državi Srbiji i predsedniku.



Šta možemo očekivati od današnjih izbora, pitali smo gosta Dnevnika, političkog analitičara Nemanju Starovića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.