Zagonetni preokreti u trgovinskom sporu između Srbije i Kosova

Izvor: Southeast European Times, 10.Dec.2011, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagonetni preokreti u trgovinskom sporu između Srbije i Kosova

Parlament je ove nedelje usvojio obavezujući predlog kojim se jasno stavlja do znanja da će Kosovo zabraniti uvoz iz Srbije, ako Srbija zabrani uvoz sa Kosova. Međutim, neki zakonodavci sada kažu da su glasali greškom, što predstavlja neočekivani zaokret.

09/12/2011

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 9.12.2011.

Skupština Kosova usvojila je u sredu (7. decembra) predlog >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << o osiguravanju reciprociteta sa Srbijom. Predlogom, koji je podneo opozicioni Pokret Vetevendosje, zahteva se da vlada „ojača sve državne mehanizme i osigura preciznu implementaciju recipročnih mera prema Srbiji“.

Administracija premijera Hašima Tačija učestvuje u nastojanjima, uz međunarodno posredovanje, usmerenim na rešavanje tekuće granične krize sa Srbijom. Međutim, prema rečima predsednika parlamenta Glauka Konjufce, člana Vetevendosja, glasanje u sredu ravno je parlamentarnom odbacivanju sporazuma postignutih do sada sa Srbijom.

Ako Srbija ne prizna Kosovo, Kosovo ne bi trebalo da prizna Srbiju, rekao je Konjufca za SETimes. Isto bi važilo za putna dokumenta, registarske tablice, robne deklaracije i šire – niz političkih i ekonomskih pitanja, oko kojih je do sada postojala „unilateralna pozicija kod Kosova i Srbije“.

Usvajanjem predloga zakonodavci su zapravo obavezali vladu „da sprovodi mere političkog, ekonomskog i trgovinskog reciprociteta sa Srbijom“, rekao je on.

Tačijeva administracija ocenila je predlog u parlamentu kao izlišan, rekavši da već sprovodi recipročne mere.

Obraćajući se zakonodavcima, ministarka za trgovinu i industriju Mimoza Kusari-Lila rekla je da će vlada preduzeti takve mere protiv svake zemlje koja prekrši sporazum CEFTA. Ali, trebalo bi izbeći odluku da se blokira trgovina sa tim zemljama, jer izolacija vodi siromaštvu, rekla je ona, a prenosi dnevnik Koha Ditore.

Ishod glasanja bio je na kraju 42 prema 33, sa dva uzdržana. Međutim, nakon preokreta u četvrtak uveče, poslanici iz vladajuće koalicije koji su glasali u korist predloga podneli su izjave u kojima traže da se njihovi glasovi povuku.

Kosovska novinska agencija Indeksonlajn prenela je izjavu šefa parlamentarne grupe DPK Adema Grabovcija, koji je rekao da su zakonodavci „primetili ... da su glasali greškom i... traže da se oni (njihovi glasovi) povuku“, rekao je Grabovci.

Opozicione stranke, uključujući Demokratski savez Kosova i Alijansu za budućnost Kosova, kažu da taj zahtev nije logičan.

Sporazumi o nizu mera postignuti su početkom jula, tokom razgovora u Briselu između Kosova i Srbije, u kojima je posredovala EU. Razgovori, koji su često prekidani i nastavljani, doneli su izvestan broj sporazuma, uključujući i najnoviji o Integrisanom upravljanju granicama. Takođe se razgovara o pitanju predstavljanja Kosova na regionalnim forumima. U međuvremenu, Kosovo je nastavilo da izražava zabrinutost u pogledu implementacije sporazuma koji su već postignuti.

Posle glasanja u sredu Konjufca je rekao za SETimes da u svakoj demokratskoj evropskoj državi, kada vlada doživi poraz u vezi sa parlamentarnim predlogom o nekom važnom pitanju, „to obično predstavlja glasanje o poverenju“, dodajući kako se tada „smatra da ne postoji potpuni sklad između glasa predstavnika naroda i vladinih planova“.

Kosovski politički analitičar Belul Bećaj kaže da bi ovo glasanje moglo da nagovesti početak kraja Tačijevog uticaja. „Po mom mišljenju, ovaj predlog je više protiv autoritarnog koncepta njegove vladavine, nego stvarno rešenje odnosa sa Srbijom. Vetevendosje verovatno želi [stvarno rešenje odnosa sa Srbijom], ali većina ostalih poslanika, ne samo iz opozicije, nagoveštava (Tačiju) šta bi bio ishod ako nastavi sa ovakvim načinom upravljanja“, rekao je Bećaj za SETimes.

Međutim, drugi kosovski analitičar Avni Zogiani se ne slaže, s obzirom na trenutni sastav parlamenta. „Osim Vetevendosja, koje ima neki integritet, svakim drugim glasanjem u parlamentu može lako da se trguje… Ne mislim da postoje šanse, u ovom trenutku, za bilo kakav politički korak u parlamentu koji je refleksija demokratije“, rekao je Zogiani za SETimes.

Na severnom Kosovu situacija na terenu ostaje nerešena. Kosovski Srbi su počeli da uklanjaju barikade koje stoje od kraja leta, nakon postizanja sporazuma sa KFOR-om. Međutim, situacija se ponovo promenila u četvrtak popodne, kada su lokalni Srbi ponovo postavili barikade na oba granična prelaza na severu, reagujući na raspoređivanje pripadnika Kosovske policije i Carine Kosova.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.