Izvor: S media, 17.Mar.2013, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZLOČIN BEZ KAZNE: Godišnjica pogroma Srba na Kosovu (VIDEO, FOTO)

Prošlo je devet godina od izbijanja najvećih etnički motivisanih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji i njihovu kulturnu i versku baštinu od dolaska međunarodnih snaga.

U talasu nasilja na Kosovu i Metohiji od 17. do 19. marta 2004. godine ubijeno je 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca život izgubilo u obračunu s međunarodnim snagama bezbednosti.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i Metohiju godišnjicu pogroma Srba na Kosovu obeležava pod sloganom "Zločin bez kazne".

U crkvi Sv. Nikole u Prištini vladika raško-prizrenski Teodosije služio je pomen stradalim u martovskom nasilju. Službi u crkvi u Prištini prisustvovao je i direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, koji je od međunarodne zajednice zatražio da prizna grešku zato što devet godina kasnije nije uložila dovoljno napora da otkrije one koji su naredili i izvršili pogrom nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

"Tražimo od međunarodne zajednice da se uzdigne iznad predrasuda o Srbiji i srpskom narodu i da nam da odgovor ko je naredio i izvršio martovski pogrom ali i da nam kaže ko je ubio decu u Goraždevcu, ko je digao u vazduh autobus u Livadicama, ko je bacio bombu na našu decu Mitrovici i ko je pobio žeteoce u Starom Gracku", rekao je Vulin.

Godišnjica se obeležava i akademijom u Narodnom pozorištu u Beogradu, a među prisutnima je predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić. Premijer je poručio da Vlada Srbije nikada neće izdati svoj narod i srpsku ideju o Kosovu. Opširnije OVDE.

Patrijarh: Povratak Srba na Kosovo treba da bude naš zahtev

"Jedan od prvih koraka i tačaka u razgovorima, danas i sutra, uslov i zahtev koji mi treba da postavimo treba da bude povratak velikog broja Srba na Kosovo i Metohiju", poručio je patrijarh sa današnje akademije u Narodnom pozorištu.

"Ako neka bezočna sila učini da ostanemo bez Kosova i Metohije, uvek imamo primer jevrejskog naroda koji je 2.000 godina čekao Jerusalim i dočekao ga je", naveo je Irinej.

(S media/Agencije)

Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu, Ilustracija; Beta/AP/Armenija Zajmi Besevic/EV

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.