Vulin sproveden, KPS priveo Srbe

Izvor: B92, 07.Jan.2013, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin "sproveden", KPS priveo Srbe

Gračanica -- Kosovska policija odredila je za 10 mladića koji su posle božićne liturgije privedeni u Gračanici pritvor od 48 sati. KPS sproveo Aleksandra Vulina sa Kosova.

To je izjavio zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić. "Pokušavamo da obezbedimo advokate koji će otići u Prištinu", rekao je on i dodao da se mladićima na teret stavlja pripadnost paralelnim insituicijama. "To je jedino obrazloženje, sve je nezvanično", naveo je Pantić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On kaže da su privedeni mladići su građani sa severa Kosova koji nemaju veze ni sa politikom ni sa paralelnim institucijama.

Ubrzo nakon što je KPS priveo 10 sprskih mladića i direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin je sproveden sa Kosova.

Vulin je želeo da poseti policijsku stanicu u Gračanici u kojoj su prvo bili privedeni mladići koji kako je naveo, nisu ni iz njegove pratnje i da nisu pripadnici Civilne zaštite, ali ga je zaustavila KPS i saopštila da su dobili naređenje da ga sprovedu na neki od prelaza sa centralnom Srbijom. Oko 14 sati Vulinovo vozilo je u pratnji Kosovske policije krenulo sa centralnog Kosova.

Krstimir Pantić rekao je da je Vulin morao na zahtev Kosovske policije da napusti Kosovo.

"Direktor Vulin mora odmah da napsuti teritoriju pokrajine", rekao je Pantić i dodao da je Vulin posle 15 sati bio na putu ka Jarinju. Pantić i dodao da mu nisu poznati razlozi zbog kojih je Kosovska policija donela odluku o tome da Vulin mora da napusti Kosovo.

Episkop raško-prizrenski Teodosije ocenio je da je kosovska policija sprovela policijsku raciju medju posetiocima manastira, čime je radost svečanosti u Gračanici zasenjena krajnje nedoličnim i provokativnim ponašanjem kosovske policije.

Ovakvim ponašanjem, ocenio je Teodosije, kosovska policija odvraća vernike od poseta svojim svetinjama i na krajnje primitivan način pokazuje brutalnu silu. Imajući u vidu incidente koje je Kosovska policija izazvala za prošlogodišnji Vidovdan, gotovo da je pravilo da svaki verski praznik Pravoslavne crkve protekne u strahu od policijskog terora i hapšenja, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Vladika Teodosije takodje je izrazio veliko nezadovoljstvo zbog nekorektnog odnosa kosovskih institucija prema srpskim zvaničnicima kojima je zabranjeno da posete svetinje SPC ili su prinudjeni, kao danas Aleksandar Vulin, da hitno napuste manastir Gračanicu pre završetka svečanosti.

Sadriu: Policija brinula o bezbednosti Vulina

Portparol KPS u Prištini Brahim Sadriu potvrdio je da je Gračanici privedeno devet osoba "zbog osnovane sumnje da su ugrožavali opšte i lične bezbednosti osoba koje je policija danas pratila".

Portparol Policije Kosova Brahim Sadriu je večeras rekao za prištinske medije da su te osobe bile sumnjive za policiju Kosova i da ih je zato privela.

On je naveo da je Policija Kosova brinula o bezbednosti Vulina tokom njegove posete naseljima i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

"Zbog bezbednosti osoba koja Policija Kosova obezbeđuje u ponedeljak u Gračanici, pod opravdanom sumnjom do policijske stanice privedeno je devet osoba kako bi se izvršilo njihovo legitimisanje i provera. U vezi sa ovim policija je kontaktirala nadležnog tužioca i mi radimo prema ovlašćenju koje smo od njega dobili", kazao je Sadriu.

Prištinski mediji navode da su privedene osobe bile deo obezbeđenja Vulina. Privedeni Srbi premešteni su iz policijske stanice u Gračanici u Prištinu, gde su izvedeni pred tužioca.

Istovremeno, mediji ističu da je Vulin morao da napusti Kosovo jer mu je istekao rok važnosti dozvole koju je dobio od prištinskih vlasti za boravak na Kosovu.

Dozvola koju je Vulin dobio od kosovskih vlasti, kako se navodi, važila je do danas u 14 sati.

Posle njihovog legitimisanja kontaktiran je, kako je dodao, nadležni tužilac. Takođe, Sadriu je podvukao da policija deluje u skladu sa ovlašćenjima dobijenih od tužioca. Druge detalje on nije želeo da iznosi.

Privedeni Srbi premešteni su iz policijske stanice u Gračanici u Prištinu, gde su izvedeni pred tužioca.

Pantić: Hapšenje teška provokacija

Sličan incident se dogodio i pre par meseci kada je Vladiku Teodosija posetio Marko Đurić, savetnik Predsednika Republike, koji je potom na krajnje brutalan način bio isteran sa teritorije Kosova.

Prema rečima Vladike Teodosija, strani predstavnici su i sami bili zbunjeni i šokirani današnjim ponašanjem kosovske policije koja je privela 10 srpksih mladića u Gračanici.

Vulin je pre nego što je sproveden sa Kosova naveo da si mladići koji su privedeni bili u Gračanici na proslavi Božića i da je devetorica njih rodom sa severa Kosova, dok je deseti iz Gračanice i da je on uhapšen zato što je otišao ispred policijske stanice kako bi video šta se događa. On je zatražio od policije i međunarodne zajednice na Kosovu da puste privedene da proslave Božić sa porodicama.

"O kakvoj vladavini prava možemo govoriti na Kosovu kada se za Božić hapsi devet momaka zato što su bili u Gračanici. Njihov jedini greh je što su bili ovde, bio sam u policijskoj stanici i rečeno mi je da nema razloga za hapšenje i da su privedeni samo kako bi se proverilo šta su ovde radili", rekao je on.

Vulin je naglasio da nije slučajno ovo što se događa danas, kao što nije slučajno što u Dečanima nije bilo ni jednog vernika, jer niko nije smeo da dođe plašeći se blokade i nasilja i da se nije slučajno dogodio juče protest u Đakovici.

On kaže da je razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU Samuelom Žbogarom koji je kontaktirao predstavnike kosovskih institucija koji ni jednog trenutka nisu rekli da su mladići učinili neko krivično delo.

Krstimir Pantić ranije je rekao da je Kosovska policija privela je grupu mladića koji su sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandrom Vulinom krenuli na božićnu liturgiju u manastir u Gračanici.

Pantić koji je i zamenik direktora te agencije rekao je da je informaciju o privođenju te grupe u kojoj je bilo izmedju šest i devet mladića, nezvanično dobio od pripadnika Kosovske policije, te da Beograd od medjunarodne zajednice očekuje da spreči ovakve i slične provokacije.

"Privedeno je između šest i devet maldića, koji su sa direktorom zejedno krenuli na liturgiju, sumnjiče ih da su pripadnici civilne zaštite srpskih službi bezbednosti što nije istina", kazao je Pantić.

"Njihovo hapšenje tretiramo kao tešku provokaciju na najveći i najradosniji hrišćanski praznik, rekao je Pantić i dodao da Beograd od medjunarodne zajednice očekuje da pod htino utiče na Albance i da oslobodi uhapšene Srbe koji su u policijskoj stanici u Gračanici.

Prethodno je kosovski ministar policije Bajram Redžepi rekao je da je u Gračanici hapšeno 9 osoba i da ima informaciju da je razlog za hapšenje devet osoba taj što su ta lica navodno na sebi imala obeležja civilne zaštite. Uhapšeni se nalaze se na informativnom razgovoru u policijskoj stanici.

U Gračanici je uočljivo veliko prisustvo pripadnika kosovske policije.

Za to vreme, komandant Kfora Folker Halbauer ocenjuje da je situacija na Kosovu mirna i stabilna, te da se nada da će takva i ostati. Halbauer, koji je prisustvovao božićnoj liturgiji u manastiru u Gračanici, izrazio je nadu da će ostati mirno tokom praznika.

Nemački general je izrazio uverenje da će svi koji snose političku odgovornost osigurati da tako i bude.

Halbauer je rekao da su pripadnici Operativnog rezervnog batalojna (ORF), koji je raniji komandant zatražio kao pojačanje zbog nestabilne situacije na severu Kosova, povučeni krajem godine.

"Poslednji pripadnici ORF vratili su se svojim kućama u Nemačku i Austriju krajem decembra", objasnio je on.

"Božić je proslava mira i nadam se da će ona važiti za sve ljude na Kosovu. Ja sam protestant i imam kao takav priliku danas da slavim božić po drugi put. Prvi put sam proslavio sa svojom verskom zajednicom i sada sa srpskom zajednicom", istakao je nemačkli general, dodajući da je prisustvo prazničnoj službi u Gračanici posebno iskustvo.

Svetom arhijerejskom liturgijom koja je održana u svim pravoslavnim hramovima na severu Kosova u ponedeljak je počela proslava Božića. Opširnije u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vulin oteran s Kosova?!

Izvor: Kurir, 07.Jan.2013

Kosovska policija saopštila je danas u Gračanici direktoru Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandru Vulinu da ga mora sprovesti sa Kosova i oko 14 sati njegovo vozilo je u pratnji policije krenulo sa centralnog Kosova..GRAČANICA - Kosovska policija saopštila je danas u Gračanici direktoru...

Nastavak na Kurir...

Kosovska policija privela više Srba posle liturgije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jan.2013

GRAČANICA -..Kosovska policija privela je danas u Gračanici više Srba, posle božićne liturgije u manastiru Gračanica. Istovremeno je komandant Kfora izjavio da je situacija na Kosovu mirna i stabilna...Koordinator vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Zlata Radovanović potvrdila je Tanjugu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.