Vulin oteran s Kosova!

Izvor: Kurir, 07.Jan.2013, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin oteran s Kosova!

Kosovska policija saopštila je danas u Gračanici direktoru Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandru Vulinu da ga mora sprovesti sa Kosova i oko 14 sati njegovo vozilo je u pratnji policije krenulo sa centralnog Kosova

GRAČANICA - Kosovska policija saopštila je danas u Gračanici direktoru Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandru Vulinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da ga mora sprovesti sa Kosova i oko 14 sati njegovo vozilo je u pratnji policije krenulo sa centralnog Kosova.

Vulin je želeo da poseti policijsku stanicu u Gračanici gde je privedeno više Srba koji su prethodno prisustvovali Božićnoj liturgiji u manastiru Gračanica.

Vulin je u izjavi novinarima rekao da je da danas u Gračanici privedeno devet mladića sa severa Kosova i jedan mladić iz Gračanice koji je došao isred policijske stanice kako bi se informisao šta se događa.

"O kakvoj vladavini prava možemo govoriti na Kosovu kada se za Božić hapsi devet momaka zato što su bili u Gračanici. Njihov jedini greh je što su bili ovde, bio sam u policijskoj stanici i rečeno mi je da nema razloga za hapšenje i da su privedeni samo kako bi se proverilo šta su ovde radili. Juče u Dečanima, Ðakovici, sada u Gračanici, privode se Srbi koji su došli da provode praznik. Teško da je praznično raspoloženje razlog da privodite decu", rekao je on.

Vulin je istakao da je o ovom događaju razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU na Kosovu Samuelom Žbogarom i da su srpski mladići privedeni, ali ne i uhapšeni.

Nakon što je krenuo prema policijskoj stanici u Gračanici, Vulina su zaustavili pripadnici kosovske policije i saopštili da su dobili naređenje da ga sprovedu na neki od prelaza sa centralnom Srbijom.

Zamenik direktora Krstimir Pantić potvrdio je da Vulin mora da napsuti Kosovo i da se oko 15 časova nalazi u blizini Kosovske Mitrovice.

"Moraće domah da napusti teritoriju pokrajine. Prema mojim saznanjima on je već na putu ka Jarinju", kazao je Pantić i dodao da mu nisu poznati razlozi zbog kojih je Kosovska policija donela odluku o tome da Vulin mora da napusti Kosovo.

Episkop raško-prizrenski Teodosije ocenio je da je kosovska policija sprovela policijsku raciju među posetiocima manastira, čime je radost svečanosti u Gračanici zasenjena krajnje nedoličnim i provokativnim ponašanjem kosovske policije.

Policija Kosova saopštila je večeras da je razlog za hapšenje devet osoba u Gračanici bio taj što su oni bili sumnjivi jer su stalno pratili policijsko obezbeđenje koje je imao direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin... Portparol kosovske policije (PK) Brahim Sadriu je rekao za prištinske medije da su te osobe bile sumnjive za policiju Kosova i da ih je zato privela.

On je naveo da je Policija Kosova brinula o bezbednosti Vulina tokom njegove posete naseljima i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

"Zbog bezbednosti osoba koja Policija Kosova obezbeđuje u ponedeljak u Gračanici, pod opravdanom sumnjom do policijske stanice privedeno je devet osoba kako bi se izvršilo njihovo legitimisanje i provera. U vezi sa ovim policija je kontaktirala nadležnog tužioca i mi radimo prema ovlašćenju koje smo od njega dobili", kazao je Sadriu.

Prištinski mediji navode da su privedene osobe bile deo obezbeđenja Vulina. Privedeni Srbi premešteni su iz policijske stanice u Gračanici u Prištinu, gde su izvedeni pred tužioca. Istovremeno, mediji ističu da je Vulin morao da napusti Kosovo jer mu je istekao rok važnosti dozvole koju je dobio od prištinskih vlasti za boravak na Kosovu. Dozvola koju je Vulin dobio od kosovskih vlasti,kako se navodi, važila je do danas u 14 sati.

Portparol policije u Prištini Brahim Sadriu je novinarima rekao da su lica u Gračanici privedena "zbog opšte i lične bezbednosti osoba koje je policija danas pratila". Sadriu je naglasio da je devet osova privedeno zbog osnovane sumnje da su ugrožavali opštu bezbednost. Posle njihovog legitimisanja kontaktiran je, kako je dodao, nadležni tužilac. Sadriu tvrdi da policija deluje u "skladu sa ovlašćenjima dobijenih od tužioca". Druge detalje on nije želeo da iznosi, kao što je podatak da li su privedena lica navodno imala obeležja civilne zaštite.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi rekao je  da ima informaciju da je uhapšeno devet osoba.

Prema njegovim rečima razlog za hapšenje je bio što su ta lica navodno na sebi imala obeležja civilne zaštite.

Uhapšeni, za koje se tvrdi da su iz pratnje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina, nalaze se na informativnom razgovoru u policijskoj stanici. U Gračanici je uočljivo veliko prisustvo pripadnika kosovske policije.

Podsetimo, Kosovska policija privela je danas u Gračanici više Srba posle božićne liturgije u manastiru Gračanica.

Koordinator vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Zlata Radovanović potvrdila je da je više osoba privedeno u Gračanici, ali nije mogla da kaže zašta je to učinjeno.

Prema njegovim rečima, razlog za hapšenje je bio što su oni navodno na sebi imala obeležja civilne zaštite.

Uhapšeni, za koje se tvrdi da su iz pratnje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina, nalaze se na informativnom razgovoru u policijskoj stanici.

"Kosovska policija privela je grupu mladića koji su sa Vulinom krenuli na božićnu liturgiju u manastir u Gračanici", izjavio je zamenik direktora te kancelarije Krstimir Pantić.

Pantić je rekao da je informaciju o privođenju te grupe u kojoj je bilo između šest i devet mladića, nezvanično dobio od pripadnika Kosovske policije, te da Beograd od međunarodne zajednice očekuje da spreči ovakve i slične provokacije.

"Privedeno je između šest i devet maldića, koji su sa direktorom zejedno krenuli na liturgiju, sumnjiče ih da su pripadnici civilne zaštite srpskih službi bezbednosti što nije istina", kazao je Pantić. Njihovo hapšenje tretiramo kao tešku provokaciju na najveći i najradosniji hrišćanski praznik, rekao je Pantić i dodao da Beograd od međunarodne zajednice očekuje da pod htino utiče na Albance i da oslobodi uhapšene Srbe koji su u policijskoj stanici u Gračanici.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.