Vulin jedini osvetlao obraz

Izvor: Vesti-online.com, 25.Apr.2013, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin jedini osvetlao obraz

Vlada Srbije formirala je akcioni tim koji će raditi na primeni briselskog sporazuma, a na njegovom čelu imenovan je generalni sekretar Vlade Veljko Odalović. U timu neće biti direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina, koji je u utorak veče na RTS, pred gledaocima, podneo ostavku dok je to i formalno učinio juče, dostavljajući svoju odluku i u pismenoj formi premijeru i prvom potpredsedniku.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je objasnio, ostavku je podneo zato što ne misli da je sporazum dovoljno dobar, mada, kako je više puta naglasio, predstavlja "čudo" u odnosu na prethodnu ponudu. Ostavkom na mesto direktora Kancelarije, Vulin hoće da istakne koliko je važno da se raspiše referendum o briselskom sporazumu, što je predlagao koalicionom partneru SNS-u. Razlog zbog koga se odlučio na ovaj čin, tako redak u srpskoj politici, jeste i obećanje koje je dao kosovskim Srbima da će podneti ostavku ukoliko sporazum ne bude drugačiji.

Osim što se zalaže za referendum, Vulin smatra da sa sporazumom nije trebalo žuriti već da je trebalo sačekati septembar, kad dolaze izbori koje sprovode privremene institucije u Prištini, a na koje bi Srbi izašli prvi put potpuno organizovani, jedinstveni i podržani od svoje države.

- Tada bi bilo 20 do 23 poslanika Srba koji bi odlučavali s kim će i kako pregovarati - objašnjava doskorašnji član srpskog pregovaračkog tima, ističući da će biti teško primeniti dogovoreno na terenu.U na momente iskrenoj ispovesti, nesvojstvenoj za srpske političare, Vulin je u emisiji gledaocima priznao da mu je bilo izuzetno teško kad je shvatio da je srpski pregovarački tim podeljen jer je čak njih petoro na prethodnoj rundi, kad nije ponuđeno ništa, bilo spremno da to "ništa" i parafira.

Što do toga nije došlo, on pripisuje isključivo prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću koji je čvrstim pregovaračkim stavom uspeo da izboksuje "čudo" u odnosu na prethodno "ništa". Ali i to "čudo", prema mišljenju Vulina, nije dovoljno dobro za kosmetske Srbe.

Osim što je potvrdio i ranije iznete utiske vođa srpskog pregovaračkog tima da su domaćini u Briselu činili sve da se osećaju "malim i ništavnim", smeštajući ih u sobičke bez prozora, vodeći ih kroz mračne hodnike kao "na klanje", Vulin je otkrio i da su iz sobe gde su vođeni neposredni razgovori mogle jasno čuti pretnje srpskim pregovaračima da će im zbog odbijanja da prihvate sramnu ponudu biti uništene političke karijere.

U EU su srpskoj delegaciji obećali da će dugo očekivani datum za početak pregovora o članstvu dobiti 28. juna - na Vidovdan. Aleksandar Vulin kaže da su ih iz srpske delegacije molili da to bude dan ranije ili dan kasnije, ali samo ne na taj veliki srpski praznik koji u narodu i kroz srpsku istoriju ima višeznačnu simboliku. Jedna od poslednjih je i čin predaje bivšeg srpskog i i jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića Haškom tribunalu, što je dobar deo naroda doživeo kao nacionalno poniženje.

Vulin je otkrio i podatak, koji do sada srpski pregovarači nisu iznosili u javnost, da je NATO, i to samo usmeno, garantovao da kosovska vojska na sever Kosova neće kročiti 10 godina. S druge strane, Srbi s Kosmeta su sumnjičavi prema ovim garancijama, pitajući se da li se one odnose samo na buduću kosovsku vojsku i šta će Tačija sprečiti da na Sever pošalje spcijalne policijske snage ROSU.

Na severu Kosova juče je većina Srba pozdravila odluku Aleksandra Vulina da podnese ostavku.

- Nema sumnje da je Vulin častan čovek, on je to i ranije mogo puta dokazao, pozdravljam njegovu odluku, koja nam je velika podrška, mogao je to da učini i ranije, znao je u kakvo se kolo uhvatio i čemu teže Dačić i kompanija - ističe Dragica Milosavljević iz Zubinog Potoka, student u Kosovskoj Mitrovici, koja naglašava da nikada neće uzeti diplomu na kojoj će pisati "Država Kosovo".

PORUKA SRPSKIH LIDERA I NARODA VLASTIMA U BEOGRADU

Još je neizvesno da li će predsednici sve četiri opštine na severu Kosova danas, na poziv Dačića, Vučića i Nikolića, otići u Beograd i da li će, ako odu, pristati da razgovaraju o implementaciji Sporazuma Beograda i Prištine koji je, pre tri dana, oko 20.000 Srba, okupljenih na Saboru u Kosovskoj Mitrovici, okarakterisalo kao veliku izdaju i odlučno odbacilo.

Srbi s Kosova spremali su se da u petak, kada je u Beogradu trebalo da se održi sednica Skupštine Srbije, masovno krenu na protest i pozovu Beograđane i sve patriote Srbije da im se pridruže. Pošto Skupština u petak najverovatnije neće zasedati i miting je pomeren, ali se na njegovoj pripremi uveliko radi. Takođe se radi i na pripremama za održavanje prve Skupštine Autonomne pokrajine Kosova i Metohije čije formiranje je obelodanjeno usvajanjem Deklaracije na Saboru srpskog naroda u Kosovskoj Mitrovici.

Moguće je da će se u Beogradu pojaviti samo predsednici opština Leposavić Dragiša Vasić i Kosovska Mitrovica Dragiša Vlašković, koji su članovi Srpske napredne stranke. Juče se na severu spekulisalo da su neki od njih većna "konsultacijama" u centrali svoje stranke. Dobri poznavaoci prilika tvrde da će u Beograd doći i Slaviša Ristić (Zubin Potok), Dragiša Milović (Zvečan) i Radenko Nedeljković (načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga) koji će državnom vrhu Srbije predočiti Deklaraciju usvojenu aklamacijom na Saboru u Kosovskoj Mitrovici i odlučni stav Srba sa severa Kosova da nipošto neće dozvoliti primenu Sporazuma i da će se protiv nametanja vlasti Hašima Tačija u teranja Severa u nezavisno Kosovo boriti ako bude potrebno i svojim životima. I da hoće, čelnici opština više ne smeju mimo Delaracije iz koje stoji bar 99 odsto srpskog naroda na severu Kosova i Metohije.

Predsednicima opština stižu pretnje i ucene: ukidanjem plata, smenjivanjem i raspuštanjem skupština opština. Poručuju im da će, ako oni neće, Beograd naći druge Srbe koji će implementirati Sporazum. - Džaba im pretnje, mogu i da ih smene, ali ne mogu Vučić, Dačić i Nikolić da promene narod na severu Kosova, a narod je odlučan i jedinstven u odluci da ne prihvati sramni sporazum - kaže Zlatibor Đorđević, predsednik Udruženja Stara Srbija iz Leposavića.

Moguće je da će naći nekog plaćenika, uvek ima takvih, koji je već zbrinut negde u Beogradu, i koji će pokušati da nas, pre dobijanja tog famoznog datuma, izruči Tačiju. Baš bih voleo da vidim kako to misle da izvedu i da li će, uz pomoć Tačija, NATO-a, Beograd protiv svog naroda primeniti silu - kaže jedan drugi Srbin iz Zubinog Potoka.

D. N. PETROVIĆ

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.