Izvor: N1 televizija, 17.Mar.2017, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin i Šarčević u školskoj klupi povodom pogroma na Kosovu

Trinaesta godišnjica od martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji kada su Albanci proterali nešto više od četiri hiljada Srba iz svojih kuća i zapalili više od trideset verskih objekata, obeležena je i prvim časom u svim školama u Srbiji.

Izvor: N1

Koji god da je čas bio po rasporedu, prvi je danas svim đacima u Srbiji bio isti. I u ovoj školi dan je startovao istorijom i podsetnikom profesorke na sredu, 17. mart, pre 13 godina.

„Albanski >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ekstremisti krenuli su u hajku na Srbe i sve ono što je srpsko. Na srpsko stanovništvo, na njihove domove, imovinu i na verske objekte“, govorila je na času Marina Badžim Belamarić, profesorka istorije.

Đaci su tako saznali da je za tri dana martovskih nereda na Kosovu i Metohiji 2004. stradalo 19 ljudi, skoro 1.000 je povređeno, a četiri hiljade je napustilo pokrajinu. Oštećena je i imovina, jer je spaljeno 550 kuća i 27 manastira.

Da se pogroma sete, u klupe jedne od škola u Beogradu smestili su se i dvojica ministara, obojica u ulozi i predavača i ispitivača.

„Jel' bio neko od vas na Kosovu i Metohiji? Tu grešimo, deco. Morate bar jednom! Svaki Srbin bar jednom, svaki građanin Srbije bar jednom mora da vidi Kosovo i Metohiju! Samo da vidi. Ništa više. Samo da vidi, jer, videćete selo k'o selo, put k'o put, sir k'o sir, ali osetićete nešto što ne može da se opiše. Samo da pipnete svojim rukama, da pipnete mermer Visokih Dečana, da pomazite Gračanicu, da vidite obnovljenu Bogorodicu Ljevišku, ali znate šta još? Da upoznate svoje vršnjake“, kazao je ministar Aleksandar Vulin obraćajući se osnovcima.

Njihovih vršnjaka u južnoj pokrajini ima malo. Uče po srpskom programu, ali u lošim uslovima, tvrdi prvi čovek prosvete Srbije. Najteže je đacima u Metohiji, tačnije najjužnijoj opštini Gora, kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete:

„U jako lošim uslovima se školuju, čak u kontejnerima, dok čak međunarodna zajednica i dalje pravi diskriminaciju i ulaže velika sredstva da albanske škole znači imaju sve najbolje moguće uslove, a mi tamo ne možemo dopreti“.

Na pitanje zašto država ne uloži više u uslove života na Kosovu ministar rada odgovara: to je pitanje za Ministarstvo finansija i Kancelariju za KiM i podseća da Srbija za 40 hiljada tamošnjih građanima plaća dohodak. Prema podacima vlade Srbije, na Kosovu i Metohiji živi 100 hiljada Srba, najviše južno od reke Ibar.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Ministri na času posvećenom pogromu na KiM

Izvor: N1 televizija, 17.Mar.2017

Trinaesta godišnjica od martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji kada su Albanci proterali nešto više od četiri hiljada Srba iz svojih kuća i zapalili više od trideset verskih objekata, obeležena je i prvim časom u svim školama u Srbiji...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.