Vulin: Srbiju iz Mitrovice mogu oterati samo Srbi

Izvor: Politika, 08.Nov.2013, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Srbiju iz Mitrovice mogu oterati samo Srbi

KOSOVSKA MITROVICA – Ministar bez portfelja Aleksandar Vulin rekao je Srbima u Kosovskoj Mitrovici da Srbiju iz ovog grada mogu oterati jedino oni sami ako im se ponovi nedelja slična onoj 3. novembra.

Vulin je u ime Vlade Srbije čestitao Mitrovčanima slavu Mitrovdan i pozvao ih da poslušaju pozive države, patrijarha srpskog i crkve, da budu uz Srbiju i izađu da glasaju na ponovljenim lokalnim izborima 17. novembra.

„Niko Srbiju iz Mitrovice neće moći oterati osim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vas, samo Srbi mogu Srbiju da oteraju i samo ona tužna nesretna nedelja ako se ponovi Srbiju može da otera”, rekao je Vulin i naglasio: „Ne dajte da je oteraju zbog sebe i svoje dece”.

On je apelovao da se nikada više ne ponovi slika nasilja.

„Niko u Mitrovici ne sme da udari Srbina, da pljujne Srbina, da ga povredi, ne u Mitrovici, ne Srbi, nikada nemojte dozvoliti da se to ponovi”, rekao je Vulin.

On je zamolio građane da hrabrost koju su imali na barikadama sada iskoristite još jednom, upitavši ih da li su ikada pogrešili kada su poslušali svog patrijarha, svoju državu, svoju crkvu.

„Gledali smo mnogo zla i nepravde ali je ono dolazilo od tuđih ruku, od onih koji ne razumeju ni naš jezik, koji ne razumeju šta je slava, koji ne razumeju šta je Mitrovica. Prvi put smo prošle nedelje gledali naše sunarodnike kako svojim sunarodnicima nanose zlo i nepravdu”, rekao je ministar.

„Nedajte da se ispuni proročanstvo da će se ratovi na Balkanu završiti ratovima među Srbima, nemojte da dozvolite da se ponovi ona nedelja”, rekao je Vulin.

Želim da i naredne godine slavimo ovu istu slavu sa ljudima koji znaju šta je slava, a sami ćemo ih birati i izabrati, rekao je ministar koji je potom roditeljima beba rođenim u prvoj polovini 2013. godine u Kosovskoj Mitrovici uručio jednokratnu novčanu pomoć.  

---------------------------

Teodosije: Da sačuvamo narod i naše prisustvo na Kosovu

KOSOVSKA MITROVICA – Episkop raško-prizrenski Teodosije izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da smo nakon četrnaest godina od prestanka sukoba u pokrajini dužni da sačuvamo narod i svoje prisustvo na Kosovu i Metohiji.

Teodosije je povodom Mitrovdana, obraćajući se građanima Kosovske Mitrovice na trgu Šumadija, istakao da sve ono što je lično pa bio to i ponos, treba da stavimo u službu našeg naroda, naših svetinja i našeg održivog opstanka na Kosovu i Metohiji.

Teodosije je naglasio da smo dužni da opstanmemo u Mitrovici, na severu Kosova i južno od Mitrovice, jer samo tako, „ako budemo opstali kao Srbi i budemo sačuvali sve ono što je vredno u rodu našem, biće nade za neka bolja vremena i ima nade da će Kosovo biti srpsko”.

Episkop je govorio o značaju današnjeg praznika i životu SV. Dimitrija Solunskog, a prethodno je jutros u prepunoj crkvi Sv. Dimitrija služio svetu arhijerejsku liturgiju povodom Mitrovdana.

Tanjug

objavljeno: 08.11.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vulin: Srbiju iz Mitrovice mogu oterati samo Srbi

Izvor: Akter, 08.Nov.2013

Ministar bez portfelja Aleksandar Vulin rekao je Srbima u Kosovskoj Mitrovici da Srbiju iz ovog grada mogu oterati jedino oni sami ako im se ponovi nedelja slična onoj 3. novembra

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.