Vulin:Poverenja ne može biti dok se ne nađu ubice 14 Srba

Izvor: Politika, 23.Jul.2013, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin:Poverenja ne može biti dok se ne nađu ubice 14 Srba

STARO GRACKO – Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin ukazao je danas u Starom Grackom da međunarodna zajednica 14 godina ne može da odgovori ko je ubio 14 Srba dok su bili na njivi i ocenio da poverenja ne može biti ako odgovorni za zločin ne budu kažnjeni.

Posle pomena ubijenim Srbima, Vulin je rekao da međunarodna zajednica ne može garantovati da se ovakvi zločini nad Srbima neće ponoviti jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nije otkrila ko je ubio srpske žeteoce u ovom selu, a zločin koji se ne kazni uvek preti da će se ponoviti.

Vulin je ocenio da je taj zločin dokaz da Srbi ne mogu svoju sudbinu da prepuste ni međunarodnoj zajednici niti bilo kome drugom.

„Moramo sa obe ruke da držimo svoju sudbinu, da imamo svoju vlast, svog predsednika, svoju policiju i svoje sudove, jer dok god to nemamo, onda imamo groblja i etnička čišćenja, i dok to nemamo nemamo ni pravde”, rekao je Vulin.

Vulin je naveo da su mu rekli da Euleks tri godine nije ušao u ovo selo da pita šta se dogodilo i da obnovi istragu.

„U ime Vlade Srbije i srpskog naroda od međunarodne zajednice tražim, jer sve je u njihovim rukama, da obnovi istragu i da nam brzo saopšte ko je ubio srpske žeteoce”, zatražio je Vulin.

Prema njegovim ocenama, poverenja u međunarodnu zajednicu ne može biti dok ne bude pokazala da joj je iskreno stalo, dok ne prestane da prebrojava žrtve po imenima i nacionalnosti, da ih deli na žrtve prvog i drugog reda, da za jedne pravi sudove, a za druge neće ni istragu da otvori.

Direktor kancelarije rekao je da je 14 godina prošlo a da 14 ubijenih žetelaca ne može na miru da počiva jer su počinioci nepoznati.

Vulin je zatražio od međunarodne zajednice da ne govori porodicama „da je vreme da zaborave na svoje ubijene” jer porodice, srpski narod i Srbija to ne mogu da zaborave.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica mora da se ponaša u skladu sa mandatom i da u skladu sa svojom vlašću pokaze odgovornost.

Parastos u prisustvu više od 200 građana služili su Sveštenici Eparhije raško prizrenske.

Na njivi u Starom Grackom, 23. jula 1999. godine iz zasede ubijeno je 14 Srba. Najmlađi od njih imao je 17 godina.

Ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Bosko Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić.

UNMIK policija je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu. Bitići je, posle dva meseca, usled nedostatka dokaza pušten iz pritvora.

Portparol misije EU Irina Gudeljević, rekla je juče agenciji Beta da je Specijalno tužilaštvo Kosova nedavno dobilo nove informacije u vezi sa ubistvom 14 žetelaca i da ih Euleksov tužilac razmatra.

Beta

objavljeno: 23.07.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Vulin: Nema poverenja dok se ne nađu ubice

Izvor: Vesti-online.com, 23.Jul.2013

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin ukazao je danas u Starom Grackom da međunarodna zajednica 14 godina ne može da odgovori ko je ubio 14 Srba dok su bili na njivi i ocenio da poverenja ne može biti ako odgovorni za zločin ne budu kažnjeni. ..Posle pomena ubijenim Srbima,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.