Vulin: Poslednji aparthejd u Evropi

Izvor: B92, 06.Jan.2014, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Poslednji aparthejd u Evropi

Gračanica -- Ministar Aleksandar Vulin okrivio je kosovske vlasti za napad na prognane Srbe iz Đakovice i rekao da je to dokaz da tamo vlada "poslednji aparthejd u Evropi".

Ministar zadužen za Kosovo i Metohiju je potvrdio da su prognani Srbi iz Đakovice, koji su došli u Đakovicu da zapale badnjak, vraćeni u manastir Visoki Dečani i da su u međuvremenu autobusi u kojima su bili kamenovani.

Vulin je novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Gračanici rekao da ne zna gde je autobus kamenovan niti da li ima povređenih i da je zato odlučio da odmah ode u manastir i poseti prognane Srbe iz Đakovice.

Istakao je da Đakovičanima nije omogućeno da zapale badnjak u svojoj crkvi i ocenio da su za današnji incident krive kosovske vlasti.

"Zabrana raseljenim Srbima iz Đakovice da zapale badnjak u svojoj crkvi i gradu u kojem je nekada živelo 12.000 Srba, a danas samo četiri starije monahinje, može se nazvati nikako drugačije nego kao poslednji aparthejd u Evropi i nije mi jasno da neko zahteva smanjenje prisustva međunarodne zajednice na tom prostoru", rekao je Vulin.

Vulin je naveo da Srbi nijedan Božić od rata na Kosovu nisu proveli u miru i podsetio da je prošle godine pred Božić uhapšeno šest mladića a da do danas nije poznat ishod tog slučaja.

Vulin je pozvao Srbe da budu jedinstveni i da "nikada ne napuste svoja ognjišta".

Ministar je izrazio uverenje da će 2014. godine biti bolje i da više niko neće moći da odlučuje o Srbima bez njihovog pristanka.

"Srbi su poslednji u Evropi koji ne mogu da posete svoje crkve i zapale badnjak. Sprečavanje Srba da pale badnjak u svojoj crkvi u Đakovici kosovska vlast naziva normalizacijom odnosa, međutim, za nas je normalizacija odnosa mogućnost da se raseljeni vrate i posete svoje svetinje", rekao je Vulin.

Istakao je da je međunarodna zajednica obavezna da obezbedi dolazak Đakovičana u svoju crkvu i omogući im da obeleže Božić.

Vulin je odbio da komentariše navode albanskih medija na Kosovu da u petak ističe rok za konstituisanje četiri srpske opštine na Kosovu.

"O tome će još biti razgovora u Briselu", kratko je rekao Vulin.

Vulin je takođe trebalo da zapali badnjak u Đakovici, ali mu kosovske vlasti nisu odobrile tu posetu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na Kosovu vlada poslednji aparthejd u Evropi

Izvor: Akter, 06.Jan.2014

Aleksandar Vulin rekao je da je zabrana raseljenim Srbima da posete crkvu u Ðakovici pokazatelj da na Kosovu vlada "poslednji aparthejd u Evropi"

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.