Vučić i Rama: Kosovo, Trepča, Tači, Merkelova... / VIDEO

Izvor: B92, 13.Okt.2016, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Rama: Kosovo, Trepča, Tači, Merkelova... / VIDEO

Albanski premijer Edi Rama je ponovo u Beogradu, a i ovoga puta je s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem razmenio oprečne stavove o statusu KiM.

Vučić kaže da će Srbija nastaviti pregovore s Prištinom, dok Rama kaže da Srbija što pre treba da prizna nezavisnost Kosova.

Možda je i dovoljno samo 15 minuta diskusije da nas dva premijera, čak i uz pošalice, uvere u složnost stavova i optimizam po pitanju buduće saradnje dve zemlje. Sve dok tema nije Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - onda je potrebno neograničeno vreme za oštru i strasnu polemiku.

Kosovo je pitanje o kojem se uopšte ne slažemo. Moje mišljenje je - što pre Srbija prizna Kosovo to će biti bolje za sve. Trepča je rudnik na kosovskoj zemlji, šta će Srbija s njim, da ga prebaci u Beograd,? On pripada svim građanima Kosova“, rekao je Rama.

S druge strane, Vučić je rekao da se usuđuje da kaže da zna više o rudniku Trepča od albanskog premijera.

“Moram da kažem da je Priština uradila najgori mogući potez kada je reč o ekonomiji i razvoju rudnika. Da li su pokušali da nađu jednog Srbina koji će se saglasiti? Ne, jer ne žele da razgovaraju sa Srbima koji žive na Kosovu i koji rade u Trepči“, rekao je Vučić.

Uz Trepču isplivalo je i pitanje hapšenja Nehata Tačija.

“Šta to govori o ljudima kada onoga ko je deset puta prešao granicu neko uhapsi 11. put?“, upitao je Rama.

“Da li zaista verujete da je neko namerno uhapsio Tačija zbog političkih razloga? Ne, niko to nije učinio. Nalog je bio izdat 1999. Edi uvek ističe nešto iz prošlosti, sad se bavimo nečim čime ne treba da se bavimo“, odgovorio je Vučić.

Tako je bilo na kraju, ali smo negde na sredini diskusije čuli jasniju poruku.

“Ne zaustavljamo proces dijaloga, iako se čini ponekad da se nalazimo u ćorsokaku.“

A na početku razgovora istaknuto je da proces evrointegracija obe zemlje nema alternativu. Albanski premijer objašnjava da, zbog ruskih osećanja građana Srbije, smatra da je njegova zemlja u drugačijoj situaciji od Srbije.

“Mi nismo između dve ljubavi. Imamo samo jednu ljubav i to je put ka Zapadu. Ne postoji drugačiji mehanizam od evrointergracija koji će nam pomoći da raskinemo s lošom prošlošću i modernizujemo društvo“, rekao je Rama.

“I mi imamo samo jednu ljubav, a to je Srbija. Ja sam rekao građanima da sam ja premijer dok smo na evropskom putu, naš strateški cilj je Evropska unija, ali istovremeno ću da uradim sve da sačuvam dobre odnose sa Rusijom. Ja to svuda pričam, i ne moram kao Rama stalno da potenciram odnos sa EU“, dodao je Vučić.

Tema diskusije bila je i nemačka kancelarka Angela Merkel. Srpski premijer strahuje da bi njenim odlaskom moglo doći do evropskog nereda.

“Ona je oličenje odlučne i posvećene žene koja se brinula o regionu i jedina uvek imala razumevanja za situaciju na Balkanu. Uvek kada je bilo problema u regionu ko bi drugi mogao da nazove bilo koga od nas i kaže šta treba da uradimo, znam samo jedno ime, a to je Merkel“, naveo je Vučić.

“Neću da se takmičim za srce Angele Merkel, ali znam da će za novu kancelarku u Nemačkoj biti izabrana Angela Merkel, a da će Donald Tramp izgubiti na predsedničkim izborima u Americi“, istakao je Rama.

“A, vidite, ja to ne znam“, dodao je Vučić.

“Tebe će pitati kada bude reči o Moskvi“, replicirao je Rama.

Srpski premijer poručuje Albaniji da je želi za partnera, jer dobri odnosi u regionu preduslov su za ekonomski rast. Rama Srbiji poručuje da sa Albanijom za region može da uradi ono što su pre 60 godina Nemačka i Francuska uradile za Evropu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.