Vožnja brodom opčinila mališane sa Kosova

Izvor: Vesti-online.com, 25.Avg.2014, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vožnja brodom opčinila mališane sa Kosova

I - gotovo! Lepše od najlepšeg! Uspomena do kraja života! Videti i osetiti more, naučiti da se pliva, upoznati nove gradove, igrati se, takmičiti se, steći drugare i prijatelje... Obogatiti se na svakojake načine. Sve je to opčinilo 40 malih turista tokom osmodnevnog Časa na moru u Čanju, kako treću godinu zaredom francusko humanitarno udruženje Solidarnost Kosovo naziva svoju letnju akciju posvećenu deci iz kosovko-metohijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << enklava, probranih od strane Raško-prizrenske eparhije.

U Petrovcu: osećaj slobode

Za uspomenu: ulazak u manastir Ostrog

Neki uživali a neki pridremali

Osmesi: Uživali na moru

Na rastanku: Hvala svima

 

- Kad sam videla more i visoke talase bilo me je mnogo strah, mogli su me odvući u dubinu, a onda sam svaki dan išla na kurs plivanja, sada plivam i nimalo me nije strah - uzbuđeno govori devetogodišnja Anđela.

 

Ali, nije samo plivanje bilo na rasporedu. Francuski humanitarci-volonteri smislili su još mnogo toga, pa to ozbiljno nazvali Letnje olimpijske igre, što znači da se svakodnevno sportski nadmetalo: ko će brže, više, snažnije?

Mališani su podeljeni u pet ekipa sa po osam takmičara, pa juriš na sve, stiglo se i do kamena s ramena, i skoka udalj, i sprinta u vodi, sprinta na zemlji, budući arhitekti gradili su dvorce od peska...

 

Adresa

Svi dobri ljudi koji žele da se pridruže pomaganju žitelja kosovsko-metohijskih enklava mogu uputiti ček naslovljen na Solidarite Kosovo, na adresu:

Solidarite Kosovo, BP 1777, 38220 Vizille, France

ili internetom kliknuvši OVDE.

- Ovde, u Crnoj Gori, stekao sam mnogo prijatelja. Moram da se pohvalim moja ekipa je najbolja, mi smo pobednici. Svi moji takmičari trče mnogo brzo, brži se nego oni u mom selu - ponosan je Marko (14), kapiten najbolje plasirane ekipe.

Tu, u Čanju, prvi put u životu kosovska dece uskočila su na brod i doživeli pravo krstarenje. Obišli su Petrovac i Budvu, u neverici da sve može biti tako i toliko slikovito i čarobno.

S mnogo nestrpljenja očekivali su Ostrog, veličanstveni, najlepši manastir na Balkanu, iz u 17. veku. U nemoj tišini, svi su se prekrstili i bogu pomolili, a i svako u sebi želju rasprio. A onda je zazvonilo za povratak domu svome. Moralo se žuriti, pre mraka da se stigne. Jeste, takvo je pravilo u srpskim enklavama.

 

Krila za nove akcije

- Hvala svim dobrim ljudima koji su svojim prilozima omogućili da ovoj deci upriličimo nezaboravan doživljaj. Na rastanku su se mešali osmesi i suze, i dece i nas odraslih. Mi se trudimo da ispravimo nepravde civilizovane Evrope, a kad suočimo sa radošću ove dece, dobijemo krila za nove akcije - saopštava Arno Gujon, osnivač i čelnik Udruženja Solidarnost Kosovo.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.